Gyógyító étkek F-G
E havi cikkünkben a fekete retek, fokhagyma, füge, a gombák és a grépfrút egészségvédő hatásait foglaltuk össze a sorozatot gyűjtők kedvéért.
Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt is termesztették, vértisztítóként, emésztéssegítőként és légúti betegségek gyógyítására adták.
Hatása
- Fokozza a májsejtek működését, az epetermelődést és a kiürülést is. Ezért használjuk epekőképződést megelőző és kőoldást elősegítő szerként.
- Segíti az emésztőnedvek termelődését, így javítja az emésztést.
- Csökkenti a koleszterinszintet a vérben.
- Tisztítja a légutakat, ezért légúti megbetegedésekben érdemes a levét fogyasztani: a retket lereszeljük, állás után kifacsarjuk, kevés mézzel lassan elkortyolgatjuk.
FOKHAGYMA
Az ókorban energiafokozó ereje miatt adták a görögök olimpiai játékok idején a sportolóknak.
Hatásai
- Csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít az érelmeszesedés és következményeinek megakadályozásában (napi 1-2 gerezd). Csökkenti a vérnyomást, oldja az érgörcsöt. Véralvadást gátló, ehhez azonban nagyobb mennyiség (10 gerezd) fogyasztása szükséges.
- Antibiotikus (antibakteriális, vírus- és gombaellenes) hatása igen erős, ezért jó fertőzések kezelésekor. Segít a bélflóra helyreállításában, a gombásodás gyógyításában.
- Antioxidáns, ezért a sejtek öregedését lassítja, a rák kialakulását gátolja.
- Fokozza az inzulin elválasztását, ezért a cukorbetegek vércukorszintjét csökkenti.
A fokhagyma foszfortartalmú lebomlási vegyületei a bőrön és a légutakon át távoznak, ezért nehéz a kellemetlen illatot semlegesíteni.
TIPPEK: egészséges és nagyon ízletes fokhagyma- és zöldségtartalmú leves a spanyol gazpacho.
A következő ételt reggelire vagy vacsorára is fogyaszthatjuk: pirítós kenyeret kenjünk meg vékonyan hidegen sajtolt olívaolajjal, dörzsöljük be ízlés szerint fokhagymával. Tehetünk rá kevés friss bazsalikomot, és kínáljunk mellé paradicsomot. Ez az egyszerű reggeli rengeteg érvédő, koleszterinszint-csökkentő, rákmegelőző anyagot tartalmaz, és mellesleg nagyon finom.
FÜGE
Fehér, fekete és vörös fajtája is ismert, hazánkban aszalt formában szokás fogyasztani. Sok gyümölcscukrot tartalmaz, kiváló kalcium-, A-, B- és C-vitamin-forrás. Étkezési rostokban rendkívül gazdag, ezért a székrekedést is rendezi.
GOMBA
Az ókorban gombát leginkább harcosok fogyasztottak erejük növelése céljából, mivel minden gomba gazdag ásványi anyagokban és aminosavakban (az összes létfontos aminosavat tartalmazzák, ezért vegetáriánusok számára nélkülözhetetlen táplálék).
Hatásuk: egyes gombafajok gyógyító ereje kiemelkedő, ide tartozik pl. a shiitake, a maitake és a reishi. Elsősorban immunerősítő, rákellenes hatásuk ismert, emellett segítik a máj működését és méregtelenítő munkáját, csökkentik a vérzsírszintet, sőt a magas vérnyomást is mérsékelik. Antibakteriális, vírusellenes és parazitaellenes hatásuk is van.
GRÉPFRÚT
Öse az Indiából származó pomelo, húsának színe a halványsárgától a pirosas rózsaszínig terjed. Minél sötétebb színű, annál édesebb.
Hatása: frissen egyetlen grépfrút fedezi a felnőtt szervezet C-vitamin-igényének másfélszeresét. Élelmi rostokban gazdag, segíti az emésztést, és csökkenti a koleszterinszintet. Nem elhanyagolható sejtvédő antioxidáns-tartalma sem.
GESZTENYE
Főleg összetett szénhidrátokat tartalmaz, kevés benne a fehérje és a zsír. Sok E- és B6-vitamin található benne, ezért jó sejtvédő, idegerősítő.
Rosttartalma magas, így az emésztés és a széklet rendezésében segít.
dr. Megyaszai Márta
2003-04-30 22:38:37