Mit gondolnak az elhízásról az egészségügyiek?

Háziorvos: a körzetében lakók egyötöde elhízott és több mint egy harmada túlsúlyos. Ez összesen 61 %-a az ellátott terület lakosainak. Természetesen ez az arány a betegek körében nagyobb.

elhízás, túlsúly, túlsúly | InforMed Hírek14   InforMed | Halmy, L.

Szinte tehetetlenül szemlélheti, hogy a testes betegei évről évre gyarapodnak, vagyis nemhogy fogynának, de még megtartani sem tudják eddigi súlyukat.

Tudja, hogy kevesebb gyógyszert kellene felírnia hipertónia, cukorbetegség, egyes szívbetegségek, térdízületi betegségek esetén, de ez elképzelhetetlen.

Előbb tanácsokat ad, szidja a drágán beszerzett csodaszereket, majd elküldi, vagy elengedi betegét egy fogyókúrával foglalkozó gyógyhelyre. Itt a kövér beteg megembereli magát. Keveset eszik, tornázik, sétál és megrémül a súlyosabb esetek látványától, na meg a szakemberek riogatásától.

Le is ad pár kilót majd megjelenik tavalyi ruhájában. Büszke és boldog. Ez az állapot néhány hétig tart, majd alattomosan ismét felkúszik rá egy-két kiló, amelyeket egyre több követ. Régi életmódjába visszazuhan és újra gyakori vendég a háziorvosi rendelőben. Mit tehet itt az orvos?

Az asszisztens: A rendelő ablakán kipillantva már látja a nehézkes léptekkel közeledő kövér beteget, aki ezután szuszogva üldögél a váróban, és békésen piheni ki az idejövetel fáradalmát. Igaz, hogy lefolyik a számára alul méretezett kis székről, de itt megnyugszik a kedves fogadtatástól.

Néhány jól irányzott kérdés - ismert válaszok. Alig ettem, kicsit mozogtam, rossz az otthoni mérlegem és nem értem, miért híztam megint. Néhány bátorító tanács és az érkező háziorvos részére kész a referátum: a kis beteg megint elengedte magát, nincs mit tenni.

A védőnő: Felkészülten megy ki a családhoz, hiszen már sok éve ismeri őket. Tudja, hogy diétás vacsoráról számolnak majd be, de ha kinyitja a frizsider ajtaját, kiesik a betuszkolt darab szalonna, ott a maradék pörkölt, és üres a zöldséges, gyümölcsös rekesz.

A duci lány elkeseredett, mert otthagyta a fiúja, és bánatában tömi a csokoládét magába. A kisfiú szepeg, mert anyjának éppen arról panaszkodik, hogy csúfolják a többiek. Testnevelési órán nem tud kötélre mászni, és a szünetben nevetségesen mindig ő a fogó, mert nem ér utol senkit. Az apát az egész nem érdekli. Ő sörözik. Mit lehetne tenni ezzel a családdal?

A kórházi orvos: Újra beutalták ezt a monstrumot. Megint szörnyű kövér, pedig fél éve leadott vagy hat kilót. Most újra elfoglal majd egy ágyat mások elől. Jó hogy a vérnyomása magasabb, meg a vércukra is, de miért nem fogy le? Majdnem leesik a vizsgálóban a vizsgálóasztalról, lepattan róla a vérnyomásmérő mandzsettája, és folyton izzad. Rémes.

Még jó, hogy a héten szabadságra megyek. Úgysem tudjuk a kórházban fogyasztani, hiszen a TB nem fizeti a hosszabb kezelést. Na meg a nővérek is panaszkodnak, hogy nem lehet tőle vért venni, mert nincs vénája. Egyébként is folyton a büfé körül látják nézelődni.

Az akadémikus: Mit zavarnak ezzel az elhízással! Beszélhetnek nekem a kisétkű kövérekről. Még az Egészségügyi Világszervezet is hiába mondja, hogy az elhízás betegség. Az elhízottak nagyevők. Punktum.

A társadalomorvos-tanász: Lehet, hogy az elhízás világjelenség, de idehaza nem biztos, hogy így van. Igaz, hogy néhány vizsgáló szerint nagy számban fordul elő, de randomizált, reprezentatív microcenzuson alapuló országos vizsgálatok nem voltak. Igaz nincs rá pénz, de amíg nem lesz, foglalkozzunk a dohányzással.

Lehet, hogy az egészségbiztosítónak sokba kerül az elhízás és a kísérő betegségek, de a megelőzés is drága. Egyébként is ki tudja, hogy a finanszírozott betegek közül hány kövér? Még érlelődjön a dolog, az elhízás nem igényel sürgősségi ellátást.

Másként látja a kérdést az Egészségügyi Világszervezet. 1997. évi konzultációjáról kiadott riportja, amely a következő megállapítást tartalmazza: Az elhízás krónikus betegség, amely egyre jobban előtérbe kerül mind a fejlett, mind a fejlődő országokban, gyermek- és felnőttkorban egyaránt. Más, krónikus nem fertőző betegségek kulcsszerű kockázati tényezője, továbbá az elhízás előfordulása még soha nem mutatott olyan nagyfokú növekedést, mint manapság.

Az Elhízást Kutató Európai Társaság Magyarország részvételével 1999. júniusában kiadta a Milánói Nyilatkozatot, amelyben a kormányokhoz fordul az elhízás problémáinak megoldása érdekében.

| elhízás, túlsúly
2018-02-02 18:16:32

Web Design & Development Prowebshop