Kevés az adat a szénhidrátszegény étrend hatásairól

A The Lancet szerint túl sok kérdés maradt megválaszolatlanul a szénhidrátszegény étrend hosszú távú hatásaival kapcsolatban ahhoz, hogy az orvosok ajánlják betegeiknek.

szénhidrát, étrend, szénhidrátszegény, fogyókúra, diéta | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A vizsgált diéták közül mindössze három tartott 90 napnál hosszabb ideig. Hat hónap után a szénhidrátszegény étrend mellett nagyobb volt a fogyás, mint az alacsony kalóriára építő diéták esetén, abban a két tanulmányban azonban, amelyek 12 hónapot vettek figyelembe, a két diétatípus között nem volt eltérés tapasztalható.

A kutatók szerint fontos lenne megfelelően hosszú időtartamot tanulmányozni ahhoz, hogy meg lehessen állapítani a diéta hatását a szívinfarktus és a stroke rizikófaktoraira, mint pl. a koleszterinszint. Több információra kellene a rost- és a mikrotápanyag-tartalom szempontjából is, valamint a vesék és a csontok egészsége, a megfelelő tápanyagmennyiség, az életminőség és a rák kockázata tekintetében.

Addig is a legjobb, amit ajánlani lehet azok számára, akik fogyni szeretnének, és tartani a súlyukat, hogy csökkentsék a bevitt kalória- és zsírmennyiséget, valamint fizikailag legyenek aktívak.

– Azoknak, akik a szénhidrátszegény diétát szeretnék kipróbálni, meg kell mondani, hogy bár a biztonságot garantálni nem lehet, rövidtávon (hat hónapos időtartamig) biztonságos, addig, amíg fogyás tapasztalható. – írják dr. Arne Astrup és munkatársai, a koppenhágai egyetem kutatói.

Reuters
| szénhidrát, étrend, szénhidrátszegény, fogyókúra, diéta
2005-05-15 18:44:49

Web Design & Development Prowebshop