A zsírszegény diéta előnyei

WASHINGTON D.C. USA. Egy hosszú távú kísérlet új eredményei arra utalnak, hogy a zsírszegény étrend lehet, hogy nem jár azonnali jó hatással a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.

zsírszegény diéta, stroke, szívbetegség | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Sándor, K
Az eredmények forrása az US Women's Health Initiative Study, amelyben 48 835 postmenopausalis korban levő, 50-79 éves nő vett részt. A nők 40 százalékát arra ösztönözték, hogy fogyasszanak sok gyümölcsöt és zöldséget, gabonaféléket, és zsírszegény ételeket. A többiek 60 százaléka szokásos étrendjét fogyasztotta.

A Howard University kutatócsoportja átlagosan nyolcéves követési idő után megállapította, hogy a zsírszegény programban levő nők általában 8 százalékkal kevesebb zsírt fogyasztottak, amiben 3 százalékkal kevesebb telített zsír van, valamint naponta plusz egy adag gyümölcsöt vagy zöldséget. A csoportban javult ugyan a koleszterin szint, csökkent a vérnyomás, főleg azoknál, akik kevesebb telített zsírt és több gyümölcsöt fogyasztottak, de a szívizominfarktus, stroke nem fordult elő lényegesen ritkábban.

A kutatók szerint később azonban még kedvezőbb eredmény várható , és rámutatnak arra, hogy nem elég az össz-zsír bevitelét csökkenteni, az elfogyasztott zsírok fajtája is fontos. Még jobban oda kell figyelni a diétára, és változtatni kell az életmódon is.

Az IHN magyar kiadása alapján- 2006 március
| zsírszegény diéta, stroke, szívbetegség
2006-03-22 12:22:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop