Természetes édesítőszerek

Hazánkban, ahol a cukorbetegség és az elhízás népbetegségnek számít, sok ember szeretné az ételek készítéséhez használt cukrot lecserélni olyan édesítőre, melynek nincs vagy igen kicsi az energia-, illetve szénhidrát tartalma.

fruktóz, sztíva, xillit, inulin, természetes édesítőszer, cukorbetegség, fogyókúra | InforMed Hírek9   InforMed | Farkas, J.
Azonban sokan félnek a mesterséges édesítőszerektől, hiszen sokat hallani esetleges káros hatásaikról.

Jó hír számukra, hogy léteznek olyan természetes édesítőszerek (cukorpótlók), melyeknek nincsen vagy elhanyagolható az energia illetve szénhidrát tartalma, ugyanakkor élvezeti értékük hasonló a cukoréhoz.

Stevia (sztíva):

Ez egy dél-amerikai indiánok által felfedezett növény, melynek levele 30-szor édesebb a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek annál. Ráadásul nem hizlal, mert a benne lévő édes ízt adó anyagok energiatartalma igen alacsony.

Számos édesítőszerrel szemben a Stevia előnye, hogy kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe és sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízét.

Cukorbetegek biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukor szintet, és jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését. Magyarországon a legtöbb termék csak külsőleges használatra van engedélyezve, bár Dél-Amerikában évtizedek óta fogyasztják az emberek.

Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát bevitelű étrendekben édesítésre. Felhasználásával nagyon sok étel és édesség készíthető, amit a fogyni vágyók is bátran fogyaszthatnak. Rendszeres fogyasztása csökkenti a dohányzás az alkohol és az édesség utáni vágyat ezzel is elősegítve a diétát. Ráadásul a hagyományos édesítőszerekkel szemben még mellékhatásoktól sem kell tartanunk.

A Stevia kivonatokat szinte mindenhez lehet használni - italokhoz, turmixokhoz, süteményekhez, salátákhoz, főzelékekhez, pudingokhoz, tortákhoz.

Felhasználása előtt azonban azt ajánlják, hogy meg kell ismerni a stevia ízét, mert valakinek elsőre szokatlan lehet az íze vagy utóízét érzi. Nekik azt tanácsolják, hogy érdemes lassan hozzá szoktatni magunkat az ízéhez a következő módszerrel: más édesítővel kombinálva fogyasztani első körben, majd fokozatosan csökkenteni a másik hozzáadott édesítő mennyiségét, amíg teljesen el nem hagyja azt.

Nyírfacukor:

Olyan természetes cukor, mely ízre, édesítő értékre és felhasználásra megegyezik a rendes cukorral, ugyanúgy is néz ki, mégis kb. 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz. A szervezetre számos jótékony hatása ismert jótékony hatással van a fogainkra, lúgosítja a szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosulásához és gyorsítja az emésztési folyamatokat.

A nyírfacukrot pontosan ugyanúgy kell használni, mint a finomított kristálycukrot. Édesítő ereje a hagyományos cukoréhoz képest 1:1. Mellék- és utóíze nincs. A hozzászokási fázisban gyorsítja az emésztést és arra érzékenyeknél hasmenést okozhat. Ezért ajánlatos fokozatosan áttérni a nyírfacukor fogyasztására.

Fogyaszthatják: cukorbetegek, gyermekek, felnőttek, fogyókúrázók, várandós kismamák.

Inulin:

Olyan összetett cukor, amely nagyon sok növényben megtalálható pl. csicsóka, gyermekláncfű. Cukorhelyettesítő, de eltér a hagyományos cukortól, mert az emberi szervezet számára emészthetetlen, vízben oldódó rost anyag, mely prebiotikus hatással bír. A csicsókában található belőle a legtöbb, ezért általában abból vonják ki a kereskedelmi forgalomban lévő inulint. Természetes cukorpótló, mely nem növeli a vércukorszintet, lebontásához nem kell inzulin. Szabályozza cukoranyagcserét és javítja az emésztést. Segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok felszívódását.

Ajánlott: cukorbetegeknek, diétázóknak, fogyókúrázóknak, aktív sportolóknak, magas koleszterinszint esetén, szív- érrendszeri betegségekben.

Xilit:

Természetes és biztonságos édesítőszer a cukor és a mesterséges szerek mellékhatásai nélkül. A természetben szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul. A fogak szempontjából a legjobb édesítőszer, hiszen a szájban található baktériumok nem tudják felhasználni, így nem képesek a fogszuvasodásért felelős savakat termelni. A cukorhoz képest 40%-kal kevesebb kalóriát és 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Glikémiás indexe: rendkívül alacsony: 7. A szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősíti a jóllakottságérzetet és csökkenti a túlevés lehetőségét.

Eritritol:

Természetes cukoralkohol, mely a leginkább gyümölcsökben fordul elő. Íze és kinézete hasonlít a cukorra, de teljesen kalóriamentes, és nincsen hatással a vércukorszintre. Ezért mind fogyókúrázók, mind cukorbetegek biztonsággal fogyaszthatják. A xilithez hasonlóan az eritritol sem okoz fogszuvasodást, mivel a szájban lévő baktériumok képtelenek lebontani. Édesítő ereje 60-80% a cukoréhoz képest, íze édes, hűs utóíz nélkül. A cukoralkoholok közül ennek van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása.

Gyümölcscukor vagy fruktóz:

A gyümölcsökben és a mézben fordul elő. Közepes sebességgel szívódik fel. Édesebb a répacukornál, ezért ugyanolyan édes íz eléréséhez sokkal kevesebb fruktózra van szükség. Cukorbetegeknek jó, mert nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Diabetikus termékek előállításához használják, mert felszívódásához nem kell inzulin.
| természetes édesítőszer, cukorbetegség, fogyókúra, sztíva, xillit, inulin, fruktóz
2019-11-28 20:29:16
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop