A fehér rizs fokozza a 2. típusú diabétesz kockázatát?

A Harvard egyetem kutatói négy vizsgálat adatainak áttekintése után azt írják, hogy a fehér rizs rendszeres fogyasztása 11 százalékkal emeli a 2. típusú diabétesz kockázatát.

rizs, cukorbetegség, diabétesz, diéta, étrend | InforMed Hírek10   InforMed | Sándor, K.
A fehér rizs gyorsan alakul át a szervezetben cukorrá, azaz magas a glikémiás indexe. A vércukorszint ilyenkor gyorsan megemelkedik, majd leesik, ez pedig gondot okozhat cukorbetegeknél.

A magas glikémiás index másik jellemzője, hogy az ember hamarabb lesz éhes, mint az alacsony GI-vel rendelkező ételek, például a zabkása fogyasztásakor. Ezért többet is eszik, és elhízhat, ami szintén a 2. típusú diabétesz egyik rizikófaktora.

A kutatók szerint az is lehetséges, hogy a fehér rizs alacsonyabb rost-, magnézium- és vitamintartalma is szerepet játszik.

A kínai és japán vizsgálatokban a résztvevők az országok jellegzetességének megfelelően napi 3-4 adag rizst fogyasztottak, míg az ausztrál és amerikai vizsgálatok résztvevői csak heti néhány adagot. A kutatók megállapították, hogy mindkét környezetben a nagyobb fogyasztás a cukorbetegség gyakoribb előfordulásával van összefüggésben.

Táplálkozástudományi szakemberek vitatják a vizsgálat megállapításait. Catherine Collins, a londoni St. George-kórház dietetikusa szerint a megállapítás csak az ázsiai népességre vonatkozik, egyáltalán nem igaz a nyugati országokra, ahol a rizs az étrendnek kevésbé fontos része.

The Telegraph
| rizs, cukorbetegség, diabétesz, diéta, étrend
2012-04-02 08:03:00
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop