Kalóriamegszorítással fékentartható a rák

WASHINGTON - Az a felfedezés, amely megmagyarázza, miért lassítja a daganatnövekedést egerekben a kalóriabevitel megszorítása, új gyógyszerek kifejlesztését eredményezheti.

"Azonosítottuk egy már eddig is jól ismert hormon eddig ismeretlen funckcióját." mondta Dr. Frank Kari, "nincs szó nagy ugrásról."

A National Institute of Environmental Health Sciences kutatói megállapították, hogy a kalóriaszegény étrenden tartott egerek vérében az ún. inzulinszerű növekedési faktor 1, azaz IGF-1 szintje alacsonyabb. Az emberi növekedési hormonhoz igen hasonló IGF-1 hormon serkenti a rákos sejtek burjánzását. Ha a bevitt kalóriamennyiséget 20%-kal csökkentették, hólyagrákos egerekben 24%-kal kevesebb termelődött a hormonból., ezzel párhuzamosan lelassult a daganat növekedése és terjedése is.

A mostani kísérlet az első, amely megmagyarázza a jelenséget és bizonyítja, hogy a diéta hatásosan lassítja egy már meglévő daganat növekedését. A kísérletet genetikailag átalakított egereken végezték, így a kutatók remélik, hogy eredményeiket az emberi ráknál is alkalmazni lehet majd.

Az újabb eredmények fényt deríthetnek arra is, hogy miért jelent a fokozott kalóriabevitel fokozott rák kockázatot, és lehetőséget nyújthat egy olyan gyógyszer kifejlesztésére, mely a szigorú diéta helyett a káros hatású hormontermelést fékezi.

Megjelent: Bloomberg Business News

| kalóriabevitel, egerek, hormon, daganat, tumor, rák, rosszindulatú daganat, tumor, növekedése, kalóriamegszorítás, táplálkozás, diéta
2002-07-31 18:45:19
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop