Az idült gyomorhurut étrendje

Idült gyomorhurutnál panaszok esetén a folyékony-pépes diétát alkalmazzuk. Nyugalmi szakaszban a rost-, fűszer- és zsírszegény étrendet, ügyelve arra, hogy mind a mechanikus, mind a vegyi ingerektől óvjuk a gyomor nyálkahártyáját.

idült gyomorhurut, diéta | Betegségek diétái 1998 ;   SubRosa Kiadó | Rigó, J.

Ennek érdekében ügyeljünk az étel hőmérsékletére, a gyakori, kisebb mennyiségű étkezésekre és arra, hogy a beteg az ételt jól megrágva, lassan egyék. Figyelemmel kell lenni a gyomorsav-viszonyokra is.

Gyomorsavtúltengés esetén szintén rost- és fűszerszegénység a diéta jellemzője. Tartózkodjék a beteg a sok pörzsanyagot tartalmazó sültektől, füstölt vagy pácolt húsoktól.

Az étrend minden-nap tartalmazza a savcsökkentő élelmiszerek valamelyikét. Sav-csökkentő hatással rendelkezik a tej, a tejszín, a lágy tojás, a keksz, a kétszersült, a burgonya, a dió, a mogyoró és a mandula.

Gyomorsavhiánynál a betegeknek lehetőleg ne adjunk nyers ételeket, mivel a gyomornedv csíraölő hatása kevésbé érvényesül. A beteg diétáját a finom felaprózás, kellő ideig tartó hőhatás és a gyenge fűszerezés jellemzi.

Olyan ételeket adjunk, amelyek serkentik a gyomorsav-elválasztást. Ilyenek az aludttej, joghurt, kefír, citrom, paradicsom, gyümölcslevek. Tartózkodni kell minden túlfűszerezett, jégbe hűtött vagy túl forró ételtől, italról. Az élvezeti szerek közül a gyengére főzött tea megengedett.

A feketekávé és az alkohol, mindenekelőtt a tömény italok, a gyomornyálkahártyát izgató hatásuk miatt károsak.

| idült gyomorhurut, diéta
2019-11-25 20:58:31
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop