Hirdetés

A cukorbetegségről és szövődményeiről

A cukorbetegség vagy diabétesz során a szervezetben az elégtelen inzulin elválasztás és a szervezet által termelt inzulin nem megfelelő hatása miatt emelkedik a vércukorszint, ami károsítja a szervezetet. Az elmaradt vagy nem megfelelő kezeléskor számos szövődmény keletkezik.

cukorbetegség, diabétesz |

InforMed Hírek8   InforMed

Az inzulin

A testbe került szőlőcukrot (glükózt) a hasnyálmirigyben termelt inzulin segítségével bontja le és hasznosítja a szervezet. Az izom-, a zsír- és a májsejtek csak az inzulin segítségével tudják a glükózt felhasználni. Amennyiben nem termelődik megfelelő mennyiségű inzulin vagy az inzulin nem fejti ki a szokásos hatást, akkor emelkedik a vércukorszint.

A vércukorszint

Akkor beszélünk diabéteszről, ha a betegek éhomi vércukorszintje (legalább 8 órával étkezés után) ismételten eléri, vagy meghaladja a 7 mmol/l-t. Akkor is cukorbetegséget állapítunk meg, ha a bármikor mért vércukor eléri, vagy meghaladja a 11,1 mmol/l-t és a betegnél jellegzetes tünetek jelentkeztek. Bizonytalan esetekben, vagy szűrés jelleggel szokták alkalmazni az ún. cukorterhelést (oGTT).

Ennek lényege, hogy terhelés előtt (legalább 12 órás éhezés után) és 75g glükóz elfogyasztása után 120 perccel mérik a vércukorszintet. Abban az esetben, ha a terhelés előtti vércukorszint 7 mmol/l alatti, a 120 perces pedig 7,8 és 11,1 mmol/l közötti akkor ún. csökkent glükóztoleranciáról (IGT) beszélünk. A glükóz normális szintjének felső határa a vénás plazmában 6 mmol/l. Ha az éhomi vércukorszint 6,1 és 6,9 mmol/l közötti, akkor ún. emelkedett éhomi vércukorszintről beszélünk (IFG). A csökkent glükóztolerancia és az emelkedett éhomi vércukorszint még nem diabéteszt jelent, de kóros, mert a szénhidrát-anyagcsere korai zavarát jelzik. Az esetek jelentős részében később diabétesz alakul ki, illetve nő a szív- és érrendszeri betegségek veszélye.

Tünetek

A betegség tünetei változatosak, hiszen a kórkép típusától függően a tünetmentes véletlen felfedezés mellett drámai kezdet, akár kóma is előfordulhat.

A magas vércukorszint, az ún. hiperglikémia esetében megnő az ürített vizelet mennyisége. Ez annak következménye, hogy bizonyos vércukorszint felett (általában 10 mmol/l felett) a vizelettel glükóz is ürül és az ürülő cukor vizet ragad magával. A vízvesztés pedig szomjúságérzetet okoz. Előfordul, hogy elhúzódó sebgyógyulás, ismételten jelentkező pattanásos bőrbetegség, viszketés, nőgyógyászati folyás hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. A hiperglikémia miatt szemészeti szövődmény alakulhat ki, látászavar is jelentkezhet. Lehetséges, hogy a szemészorvos a szemfenéken észlelt jellegzetes elváltozások alapján hívja fel a diabéteszre a figyelmet. Megtartott étvágy mellett a testsúly csökkenhet, mivel a glükóz nem tud beépülni a szervezetbe. A beteg a tünetekhez hozzászokhat, ezért előfordul, sajnos nem is ritkán, hogy a diabétesz szövődményeit észleli először az orvos.

A cukorbetegség típusai

1-es típusú diabétesz

Ennek hátterében legtöbbször az áll, hogy a szervezet védekező immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét. Autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek itt gyorsan alakulnak ki és a betegek kezeléséhez inzulin szükséges. Kezeletlen vagy rosszul kezelt, súlyos esetben hiperglikémiával járó eszméletlenség, kóma alakul ki, amely végzetes lehet.

Az 1-es típusú diabétesz általában a diabéteszen belül kb. 10%-ot képvisel. Eltérő a gyakorisága a különböző népességekben. Leggyakoribb Skandináviában, míg nagyon ritka Japánban, Koreában. Európában, pl. több mint tízszer gyakoribb az 1-es típusú diabétesz Finnországban, mint Macedóniában. Sajnos Magyarországon is egyre nő ennek a diabétesz típusnak a gyakorisága.

2-es típusú diabétesz

Ebben az esetben a béta sejtek termelnek inzulint, de az inzulin nem fejti ki a megfelelő hatását, mert érzéketlenek vele szemben a sejtek. Ezen érzéketlenség, az un. inzulinrezisztencia miatt emelkedik a vércukorszint. A magas vércukorszint, hiperglikémia miatt a béta-sejtek több inzulint próbálnak termelni, majd a folyamat során az inzulintermelés elégtelenné válik és hosszú betegségtartam után teljesen kimerülhet.

A betegség kezdetén gyakori a tünetmentesség, a diabétesz tünetei csak lassan alakulnak ki, gyakran a különböző szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják a diabéteszt. Korábban ezt a diabétesz formát „enyhe” betegségnek tartották, mivel sokáig nem okoz panaszt, nem feltétlenül igényel inzulint. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, a 2-es típusú cukorbetegség súlyos betegség. Súlyos, mivel mintegy 10-15 évvel lerövidíti a várható életkort, nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és súlyossága. Egy 2-es típusú diabéteszes beteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve, mint egy nem cukorbeteg, infarktuson átesett beteg.

Az inzulinnal szembeni érzékenység csökkenése, az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással. A 2-es típusú betegek többsége, kb. 80%-a elhízott, többségük a magas vérnyomástól is szenved. A betegség általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki. E diabéteszforma gyakorisága szorosan összefügg az életmóddal; a mozgásszegény életmód, az elhízás, az egészségtelen táplálkozás döntő szerepet játszik e betegség kialakulásában. Manapság az elhízás gyermek és serdülőkorban is jelentkező rohamos terjedésével azonban ebben a korban is egyre több diabétesz jelentkezik.

Az igazi robbanás a 2-es típusú betegek számában tapasztalható (az összes cukorbeteg 9/10-e 2-es típusú), mert itt tapasztalható a járványszerű terjedés a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt.

A cukorbetegség kezeléséről

A kezelés célja a korai és késői szövődmények megelőzése, a panaszmentesség biztosítása. Nincs két egyforma cukorbeteg, mindenféle kezelést egyénre szabva kell alkalmazni. Figyelembe kell venni a beteg lehetőségeit, életmódját, kísérőbetegségeit, gyógyszereit és esetleges szövődményeit. A diabétesz kezelésének alapja a megfelelő egyéni diéta. Ha ez az alap hibás, akkor nem érheti el hatását a legjobbnak tartott tablettás, vagy inzulinkezelés sem.

Szövődmények

A nem megfelelő szénhidrátháztartás következtében szövődmények alakulhatnak ki, a magas vércukorszint károsítja a kis- és nagyereket. Hangsúlyozni szükséges, hogy a komplikációk megjelenése nem törvényszerű. Ma már több, sok ezer beteg adatait feldolgozó vizsgálat bizonyította, hogy a megfelelő szénhidrátháztartás elérésével a szövődmények megelőzhetők illetve lassíthatók.

A cukorbetegséggel kapcsolatos vakság, érszűkület, szélütés, szívinfarktus, veseelégtelenség, idegkárosodás kialakulása a jó kezeléssel megelőzhető. Kialakult szövődmények esetében, pedig a jó cukoranyagcsere segíthet a további romlás lassításában, megállapításában.

A cukorbetegség a világban és Magyarországon

Ma a világon több mint 300 millió embert fenyegethet a cukorbetegség veszélye. A 20-79 éves korú cukorbetegek éves kezelési költségei a világon elérik a 153 milliárd USA-dollárt (IDF adatok). A Diabétesz Atlasz nevet viselő jelentés a kilátásokat tekintve a jelenlegi tendenciákra alapozva 2025-re a mai 194 millió csaknem duplájával, 333 millió cukorbeteg emberrel számol világszerte. Ezt a becsült adatot alapul véve a jelentés szerint 2025-re, azaz 21 év múlva a cukorbetegség kezelésére fordított összeg a világon elérheti a 213-396 milliárd dollárt.

A cukorbetegség nemzetgazdasági terhe Magyarországon is jelentős. Ma kb. félmillióra becsüljük a cukorbetegek számát – pontos statisztika nincsen. Ebből kb. 150 ezer ember diétázik, kb. negyedmillió tablettá(ka)t szed és kb. 130 ezer cukorbeteg használ inzulint. Valószínűleg még közel félmillió embert érint a cukorbetegség „előszobájának” is nevezhető állapot, a csökkent glükóztolerancia állapota. Ez azt jelenti, hogy ha egy szokásos reggeli vagy ebéd után megmérnék ezeknek az embereknek a vércukor szintjét, akkor az már kóros lenne. Ezért óriási a jelentősége annak, hogy tudatosítsuk a társadalomban azt, hogy a cukorbetegség nem egy enyhe lefolyású betegség, hanem végzetes kimenetelű szív- és érrendszeri betegség, amennyiben a kockázati tényezőket nem kezeljük megfelelően.

A korán felismert vércukor-anyagcsere zavar megfelelő kezelésével viszont képesek vagyunk elérni céljainkat: javítani a betegek életminőségén, csökkenteni a szív- és érrendszeri morbiditási, mortalitási kockázatot. Szűrőprogramokat kell indítani, hogy idejében felismerjük a vércukor-anyagcsere eltérést. A diagnosztizálás után a betegnek élete végéig megfelelő, hatásos kezelést kell kapnia. E folyamat sikeres működéséhez szükséges a mainál hatékonyabb szűrőprogramok létrehozása és lebonyolítása, a betegek mainál nagyobb tömegeit kezelni tudó egészségügyi ellátó rendszer létrehozása.
cukorbetegség, diabétesz

2010-10-14 12:07:05

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop