Hirdetés

A grépfrút elősegíti a fogyást

Napi háromszor fél grépfrút étkezés előtti elfogyasztása, úgy tűnik, segít leadni a fölösleges kilókat, írja egy nemrégiben kiadott tanulmányi jelentés.

grapefriut, fogyás, fogyókúra |

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.

Már az 1930-as évek óta alkalmazzák a grépfrút-diétát, és ez a felvetés időnként újra felmerül. Egy kutatócsoport megkért 100 elhízott, de nem fogyókúrázó embert, egyenek grépfrútot különféle formában, és feljegyezték, hogyan alakul a súlyuk a tanulmány 12 hete alatt.

Négy csoportra osztották a résztvevőket, az első csoport fél grépfrútot, a második egy pohár grépfrútlevet, a harmadik grépfrút-kivonatot tartalmazó tablettát, a negyedik pedig almalevet fogyasztott, minden csoport napi három alkalommal. A résztvevőket megkérték, ne változtassanak addigi evési szokásaikon.

– A vizsgálat végére a friss grépfrútot fogyasztók kb. két kilogrammot fogytak, minden egyéb diéta nélkül és csökkent az inzulinszintjük is. A magas inzulinszint fokozza az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A gyümölcslé és a tabletta kevésbé volt hatékony a fogyás elősegítésében, azonban mind a friss grépfrút, mind a grépfrútlé elősegítette a metabolikus szindrómában szenvedők súlycsökkenését. A metabolikus szindróma jellemzője a hasi típusú elhízás, a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és a kóros koleszterinszint, azaz a 2. típusú diabetes, a szívbetegség és a stroke előfutárai.
Előző tanulmányokra alapozva valószínűnek látszik, hogy a grépfrút az inzulinszint csökkentése által serkenti a fogyást.

Reuters
grapefriut, fogyás, fogyókúra

2005-05-15 18:23:40

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop