A pajzsmirigy számára legjobb és legrosszabb ételek

A pajzsmirigy betegségeiben az egyes ételek segíthetnek vagy ronthatnak.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sarkady, L.

 A pajzsmirigynek jódra van szüksége a megfelelő működéshez, és elegendő mennyiségű pajzsmirigy-hormon termeléséhez.  Ha nem kap elegendő mennyiségű jódot a pajzsmirigy, akkor hipotireózis vagy golyva keletkezik, a pajzsmirigy megnagyobbodik, hogy pótolja a pajzsmirigyhormon hiányát.

Ahol az asztali sót jódozzák, ott nincs gond, de ha valaki alacsony sótartalmú diétát tart, vagy vegán, akkor előfordulhat, hogy más forrásokból kell felvennie a szükségletet.

Legjobb: a tengeri moszat

Számos tengeri moszat nagy mennyiségű jódot tartalmaz, de a mennyiség széles keretek közt változhat. De azért, mert  a tengeri moszatnak különösen magas a jódtartalma, még ne kezdjen sushit enni a hét minden napján. A túl sok jód ugyanolyan káros lehet a pajzsmirigyre, mint a túl kevés, ha az pajzsmirigy alulműködést vált ki (vagy a meglévőt súlyosbítja). Hetente, ha hozzájut, egyen friss tengeri moszat-salátát (a sushi mellett), és dobják ki a moszat-teákat és táplálék-kiegészítőket.

Legjobb: a joghurt

A tejtermékek tele vannak jóddal, írják kutatók a Nutrition Reviews folyóiratban. Ennek egyik oka az, hogy az állatok jódkiegészítőket kapnak, és a fejés során jódos tisztítószereket is alkalmaznak. Az egyszerű, alacsony zsírtartalmú vagy görög joghurt jó forrás - a napi jódbevitel kb. 50% -át teheti ki. 

Legjobb: a brazil dió (paradió, brazildió vagy amazon mandula) 

A brazil diókat tartalmaz egy fontos nyomelemet, amely segíti a pajzsmirigyhormonok szabályozását: ez a szelén. Francia kutatók egyik tanulmánya szerint azoknál a nőknél, akik több szelént fogyasztottak, ritkább volt a golyva és más pajzsmirigybetegségek, mint azoknál, akik nem. Ezen kívül segíthet pajzsmirigybetegek állapotának javításához, mint a Hashimoto- és a Graves-kór, egy közlemény szerint, mely a Clinical Endocrinology folyóiratban jelent meg.

Egy mag 96 mikrogrammot tartalmaz, ami majdnem i a napi 55 mikrogramm ajánlott bevitel kétszerese. És ne feledje: a szelén adag felső határa napi 400 mikrogramm. A túl sok szelén fokhagymaszagú leheletet, hajhullást, elszíneződött körmöket, de akár szívelégtelenséget is okozhat.

Legjobb:a tej

A tejtermékek fogyasztása évtizedek óta csökken, mert ritkábban isznak tejet - mondják a kutatók. Aki egy bögre alacsony zsírtartalmú tejet iszik naponta, a jódszükséglet kb. egyharmadát fogja elfogyasztani. 

Egy másik jó ötlet: válasszon egy italt, amelyet D-vitaminnal dúsítottak. Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy a pajzsmirigy-alulműködés esetén a D-vitamin hiánya valószínű. Egy szelet sajtban különösen a cheddar-ban 12 mikrogramm jód és 7 NE D-vitamin van.

Legjobb: a csirke és marhahús

A cink egy másik kulcsfontosságú tápanyag a pajzsmirigy. Ha túl kevés a cink bevitel, az hipotireózist okozhat. Ha valakinek csökkent a pajzsmirigyműködése, annál cinkhiány is valószínű, mert a pajzsmirigyhormonok segítik a cink felszívódását. 

Ez olyan mellékhatásokkal is járhat, mint a súlyos körülírt hajhullás, az  alopécia, mely egy autoimmun kórképt, amely támadja a hajhagymákat és a haj csomókban hullik ki.

Aki már elég cinket fogyaszt, de rossz az étrendje vagy gyomorbél-betegség zavarja a cink felszívódását, annál hiány léphet fel. A hús jó cinkforrás.

Legjobb: a hal

Mivel a jód a talajban és a tengervízben található, a hal is jó forrás. Már régóta tudjuk, hogy távoli, hegyvidéki területeken élő emberek között, ahol távpé van a tenger, gyakori a golyva.

Egy adag sült tőkehal kb. 99 mikrogram jódot tartalmaz - vagyis a napi ajánlott bevitel 66% -át. A tonhalkonzerv egy másik jó lehetőség: egy adag kb. 17 mikrogramm, azaz a napi jódkvóta 11%-a. A konzervált sárgaúszójú tonhal egy adagja 92 mikrogramm szelént tartalmaz.)

Legjobb: a kagyló

A kagyló, a homár és a garnélarák jó jódforrások. Mindössze 4 vagy 5 darab garnélarák az ajánlott bevitel több mint 20% -át tartalmazza. A kagyló szintén jó cinkforrás is lehet. 

Legjobb: a tojás

Egy nagy tojás a napi szükséglet kb. 16% jódot és 20% szelént tartalmazza, így a pajzsmirigy szuperételének számít. Ha az orvos másképp nem javasolja, akkor maponta enni kell egy egész tojást.

Legjobb: a bogyók

Az antioxidánsokban gazdag ételek szintén kedvező hatással vannak a pajzsmirigyre. Egy törökországi kutatók által készített tanulmány szerint a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő embereknél magasabb a szabad gyökök szintje, mint az egészségeseknél. 

A Nutrition Journal-ban közölt tanulmány szerint a bogyók tele vannak antioxidánsokkal. A kutatók több mint 3000 ételt vizsgáltak még, és megállapították, hogy az erdei szamóca, a szeder, a goji bogyók és az áfonya különösen sok antioxidánst tartalmaz.

Jó: a karfiol, kelkáposzta, brokkoli

Bár igaz, hogy ezek a zöldségek úgynevezett glukozinolát vegyületeket tartalmaznak, melyek nagy mennyiségben zavarhatják a pajzsmirigyhormon termelést, de valószínűtlen, hogy hogy károsítanák a pajzsmirigyet, ha normál méretű adagot eszünk belőlük. A New England Journal of Medicine egyik esettanulmánya egy 88 éves nő történetét emelte ki, aki hipotireózissal került az intenzív osztályra, miután napi 136 dkg kelt evett, de ez nem egy normális mennyiség. A keresztesvirágú zöldségek, például a karfiol és a kelkáposzta fontosak az egészséges táplálkozáshoz és az egészséges pajzsmirigyhez.

Finom: a szója

A pVannak olyan kutatások, amelyek szerint a szója bizonyos körülmények között negatív hatással lehet a pajzsmirigyre, például ha valaki jódhiányos. (Egy vegetáriánusokon és vegánokon végzett vizsgálat Boston környékén azt találta, hogy csak néhány vegánnál volt enyhe jódhiány, valószínűleg azért, mert nem eszik állati és tejtermékeket. Más kutatások azonban azt találták, hogy ha valakinek nincs pajzsmirigyproblémája, akkor a szójának nincs káros hatása. Amíg valaki normál mennyiségű szóját eszik, nincs oka aggódnia.

Legrosszabb: a glutén (ha cöliákia áll fenn)

Minél több rostban gazdag árpa van az ételben – az jóllakat, segíti a fogyást és a bél normális működését.

Legrosszabb: a feldolgozott élelmiszerek

Az étrendi sóbevitel több mint 75% -a vendéglőből, előre csomagolt és feldolgozott ételekből származik. Meglepődne, ha megtudná, hány étel valójában csak rejtett sócsapda. A gyártóknak nem kell jódos sót használniuk termékeikben, és szinte soha nem is teszik. Előfordulhat, hogy túl sok nátriumot kap, ami magasabb vérnyomást, majd szívbetegséget okozhat, a jód nélkül.

A legrosszabb: a gyorsétterem

A feldolgozott ételekhez hasonlóan a gyorséttermi láncoknak sem kell jódos sót használniuk ételeikben. És még ha megteszik is, az nem feltétlenül növeli a jódtartalmat - mondja az Endocrine Practice folyóirat egyik kommentárja, amely két bostoni kerület gyorséttermeinek termékeit vizsgálta át. A tanulmány szerzői megállapították, hogy a „drive thru” kapható ételek jódtartalma meglehetősen alacsony.

| diéta, jód, pajzsmirigy, hipotireózis, hipertireózis
2021-09-23 18:53:51
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop