Cukorbeteg diéta

A cukorbetegség (diabétesz) súlyossága nem a kezelési módtól (csak diéta, tabletta, inzulin) függ, hanem a szövődmények jelenlététől vagy hiányától.

cukorbeteg diéta, szövődmények, diabétesz, cukorbetegség, vércukor | InforMed Hírek16   InforMed | Strényer, F.

A jól beállított  inzulinnal kezelt cukorbeteg lehet sokkal egészségesebb, mint esetleg csak diétázó sorstársa, akinek magas vérnyomása, zsíranyagcsere-zavara vagy testsúlyfeleslege van, esetleg szívinfarktuson esett át, szemészeti, illetve veseproblémái vannak vagy agyi keringészavara volt.      Amíg nincs a diabétesz mellé társuló szövődmény, addig nem is helyes talán betegségről beszélni.

Jobb lenne a kissé idejétmúlt cukorbaj elnevezés? Lehet, bár ez is bizonyos szempontból félrevezető. A "baj" ugyanis nyelvünkben valamilyen rossz helyzetet vagy állapotot jelent. Néhány perc együtt gondolkodásra hívok most mindenkit, nem csak cukorbetegeinket.

Nézzük meg sorban, mi lehet a rossz a diabétesszel kapcsolatban!

Talán a diéta? Nem!

A közhit szerint a cukorbetegeknek igen szigorú diétát kell tartaniuk. A diéta szó már önmagában is félelmet kelt. A pontos értelmezés valóban egy egészségügyi szempontok szerint összeállított étrendet jelent. Lemondással, megszorításokkal, korlátozásokkal kapcsolódik össze a fogalom a köztudatban. Pedig a diabéteszeseknek sem kellene mást tenni, mint egészségesen és rendszeresen táplálkozni.

Nekik is ugyanazt az étkezést javasoljuk, mint bárkinek, aki egészségesen akar élni. Más kérdés az, hogy ennek általános betartása rohanó világunkban sokszor nehézségekbe ütközik. Nemcsak a szénhidrátokra, de a kalóriákra és a minőségre is ügyelni kellene.

Talán az életmódi javaslatok? Nem!

Mozogjunk rendszeresen, egyénre szabott terv alapján, betartva a fokozatosság elvét! Ne dohányozzunk! Kerüljük a túlzott kávé- és alkoholfogyasztást! Így őrizhetjük testi-lelki erőnket hosszú távon.

Talán az ellenőrzések vagy a kezelési mód? Nem!

A különböző kezelési módok (diéta, tabletta, inzulin) kétségtelenül némileg korlátozzák a diabéteszesek "szabadságát". Ezek mindegyike azonban a legfontosabb célt, a normális vércukor tartós biztosítását szolgálja. A "jó" vércukor nemcsak panaszmentességet biztosít - mert sajnos "rossz" vércukor mellett sincs nagyon sokáig panasz -, hanem segít abban, hogy a sok szenvedést okozó és az életet megrövidítő szövődményeket megelőzzük.

A kezelés tehát az életminőség megtartását szolgálja. Az időszakos ellenőrzések (szemészet, laborvizsgálatok, EKG, lábvizsgálat stb.) kétségtelenül időigényesek, de segítenek abban, hogy a lehető legkorábban fedezzük fel a szövődményeket. Az időben elkezdett kezelés esetén van a legnagyobb esély arra, hogy a szövődmények súlyosbodását megállítsuk.

A legfőbb rossz a cukorbetegséggel kapcsolatban a súlyos szövődmény kialakulása!

Ezek sokszor "gyógyíthatatlan" eltérések, de a kezelhető szövődmények is sok gyötrődést okoznak. Amputált lábat, elvesztett látást, elhalt szívizmot sajnos nem tudunk pótolni.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Hosszú távon törekedni kell a normális vércukor fenntartására. A magasabb vércukor nem okoz panaszt, nem fáj, tehát nem hagyatkozhatunk az érzéseinkre. Ellenőrizni, mérni kell! 

| cukorbeteg diéta, szövődmények, diabétesz, cukorbetegség, vércukor
2019-11-25 21:54:40
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop