Étkezési tanácsok veseköveseknek
A diéta célja a hő növekedésének lassítása és újraképződésének megakadályozása.
Kép: Loyola Medicine
A bőséges folyadékbevitel csökkenti a vese által kiválasztott vizelet túltelítettségét. Lényeges szempont, hogy a vizelet fajsúlya ne haladja meg az 1018-as értéket, amit napi két-három liter folyadék felvételével érhetünk el.
Arra is gondot kell fordítani, hogy a folyadékfelvétel a nap folyamán egyenletesen történjék, lefekvés előtt is legalább egy pohár folyadékot igyon a veseköves beteg, hogy a reggeli vizelet fajsúlya se emelkedjék a nem kívánatos határérték fölé.
A vitaminok közül az A- és a Bt,-vitamin gátolja a kőképződést, ezért az étrendben legyenek A-vitamint és karotint tartalmazó élelmianyagok. Az étrendet gyakran kiegészítik B-vitaminnal is.
Laboratóriumi vizsgálatok alapján állapítják meg a kő össze-tételét, és ennek megfelelően alakítható ki a vesekő újra-képződését megakadályozó sajátos étrend.
Kalcium-oxalátkő esetén a kalciumtartalmú élelmiszerek fogyasztását kell csökkenteni. Kalciumban gazdag élelmiszerek a tej és a tejtermékek, a sajtok, a túró, a zöldfőzelékek. Kalciumhól a napi szükséglet általában 800 mg, kalcium-oxalátkő esetén a felét, 350-400 mg fogyasztását engedélyezi az orvos a betegnek.
Arra is ügyelni kell a diéta kialakításában, hogy az oxálsavban gazdag élelmiszerek fogyasztásától (sóska, paraj, paradicsom, zöld-bab, csokoládé, kakaó) tartózkodjék a beteg. A B6-vitamin és a magnéziumban gazdag ételek, italok fogyasztása kedvező hatású.
A húgysavköves beteg esetében az általános szempontokon kívül jó hatású a vizelet vegyhatásának lúgos irányba történő eltolása, mert lúgos közegben a húgysavak nehezebben csapódnak ki.
A húsok, a tojás, a cereáliák (liszt, rizs) és más, fehérjegazdag élelmiszerek savmaradékaik révén savanyítják a vizeletet, ezért ezekből mérsékeljük a fogyasztást.
A gyümölcs- és főzelékfélék, valamint a tej lúgos irányba tolják el a vizelet vegyhatását, tehát ezek az élelmianyagok bőségesen szerepeljenek az étrendben.
Foszfátkő, kalciumfoszfát, illetőleg ammónium-magnézium-foszfát keletkezésekor a vizelet savanyú irányba történő befolyásolására törekszünk. Tartalmazzon az étrend bőven húsokat, lisztből készült termékeket, csökkentsük viszont a gyümölcs, a főzelékfélék, illetőleg a tej fogyasztását.
A cisztinkövek kis százalékban fordulnak elő. Kőképződésükkor mérsékeljük a diétában a kéntartalmú aminosavakban (metionin, cisztin, cisztein) gazdag fehérjéket, vagyis csökkentsük a hús, a hal, a tojás, illetőleg a tej és a tejtermékek fogyasztását.