Hirdetés
Hirdetés

Gondolatok a cukorbetegség diétás kezeléséről

A diéta, a cukorbetegség típusától függetlenül, a kezelés alappillére. Enyhe cukorbetegségem van, mivel az orvosom csak diétát rendelt" - halljuk sokszor.

diabetes, diéta, étrend, cukorbetegség | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed

Amire nem adnak gyógyszert, az még nem komoly dolog" - vélekednek gyakran az egyelőre csak diétára szoruló betegek. 

Aki már tablettát szed vagy inzulint ad magának, az pedig néha hibásan úgy gondolja, nem fontos pontos diétát tartani. A feleslegesen elfogyasztott szénhidrát emeli a vércukrot.

A túlzott kalóriabevitel emellett mindegyik betegcsoportban elhízáshoz, zsíranyagcsere-zavarhoz vezet, ezek a szív- és érrendszeri betegségekre a legfontosabb hajlamosító tényezők.

A csak diétára szoruló betegnek, ha nem tartja azt, előbb lehet szüksége tablettás vagy inzulinkezelésre. A cukorbetegség késői szövődményei elsősorban azoknál jelentkeznek, akiknek tartósan magasabb a vércukorértékük.

A diéta szó már önmagában is sok betegünknél félelmet kelt. Lemondással, megszorításokkal, korlátozásokkal kapcsolódik össze a fogalom a köztudatban. Pedig nem kellene mást tenni, mint egészségesen és rendszeresen táplálkozni.

Kétségtelen, ha egy betegség kapcsán diétát rendelnek el, az a betegektől pluszenergiát igényel. Meg kell tanulni a tápanyagok, az élelmiszerek jellemzőit. Mi a szénhidrát?

Mennyi az egyes élelmiszerek szénhidrát- és kalóriatartalma? Ezen kérdések kezdetben megtanulhatatlanul bonyolultnak tűnhetnek. De megéri a befektetést, hiszen élethossziglani kezelési módról van szó.

A cukorbetegeket ellátó szakembercsoport (orvos, cukorbetegeket ellátó szaknővér, diétás nővér) megadják a lehetőséget az alapismeretek megszerzéséhez, ellenőrzik a tanultakat.

Segítenek a fogalmak tisztázásában, a szénhidrát- és kalóriaszámításban, a napi étrend összeállításában. Diétás mintákat nyújtanak át a betegnek és alkotnak közösen a beteggel az igényeihez igazodva.

A későbbiekben ez alapján a beteg aktívan kezeli önmagát a diéta "gyógyszerével". A mindennapokban a tanultak alkalmazása és továbbfejlesztése a beteg érdeke és felelőssége.

Más ez, mint a hagyományos gyógyítás, ahol pontosan megszabják az orvosok, hogy milyen gyógyszerből mikor, mennyit és mennyi ideig szedjen a beteg a gyógyulása érdekében és ettől semmilyen körülmények között ne térjen el.

A diéta mindig "testre szabott", függ a beteg fizikai tevékenységétől, testsúlyától, napirendjétől, kívánságaitól. A tanult diétás mintákat nem sablonként kell alkalmazni, ezek az egyéni kívánságoknak megfelelően, sokszínűen átalakíthatók. Nem írjuk elő azt, hogy mikor, pontosan mit és mennyit egyen a cukorbeteg.

Az étkezés időpontja az illető időbeosztásától függ. Ha ez olyan, reggelizhet reggel hatkor vagy akár fél nyolckor is. Fontos a megfelelő elosztás, a napi 5-6-szori étkezés (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, inzulinnal kezelteknél esetleg utóvacsora.)

Az étkezések mennyiségét a tervezett fizikai aktivitás és a testsúly határozza meg. A beteg a megszerzett ismeretei alapján mindig az adott helyzetben egyénileg dönt. Igaz, hogy vannak bizonyos korlátok, amiket nem szabad átlépni, de a lehetőségek higgyék el, nagyon tágak.

Érdemes néhány hetet diéta tanulásával eltölteni és az ismereteket folyamatosan bővíteni. Aki többet tud, jól tud dönteni, sok lehetőség között választhat, és így kevésbé vagy egyáltalán nem érzi magát tevékenységében korlátozottnak. Lelki nyugalmat biztosít az, hogy megfelelő módon kézben tudja tartani betegségét.

| cukorbetegség, diabetes, diéta, étrend
2019-11-28 20:12:25
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop