Hasnyálmirigy betegek diétája

Az utóbbi években, évtizedekben a hasnyálmirigy-gyulladás hazánkban egyre nagyobb számban fordul elő, a helytelen táplálkozási szokások, az állati fehérjékben és zsírokban gazdag étrend és a túlzott alkoholfogyasztás miatt.

hasnyálmirigy, diéta | InforMed Hírek16:44-45   InforMed | Lakosi, G.

A hasnyálmirigy leggyakrabban előforduló betegsége a gyulladás, mely kialakulhat hevenyen, teljesen meggyógyulhat, máskor maradványtünetekkel gyógyul, vagy fennmaradhat krónikus (idült) formában. Az idült forma fokozatosan is kialakulhat, heveny tünetek nélkül.

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás során a hasnyálmirigyben termelődő enzimek "elszabadulnak", és a szövetekben önemésztődési folyamatot indítanak el. Ennek következménye a gyulladás és az ezzel járó fájdalom, láz, elesettség, hányinger, hányás, nemritkán a hasnyálmirigy szövetének elhalása. E kórkép különböző lehet az enyhe formától a súlyosig, azonban mindig azonnali kórházi kezelést igényel.

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladást a külső és belső elválasztású mirigyek működésének fokozatos romlása jellemzi. Két stádiuma van: a korai szakasz fájdalmas fellángolásokkal tarkított, a késői szakaszban a súlyos fájdalom általában elmarad, és a csökkent működés következményei (pl. emésztési zavarok, zsírszéklet, cukorbetegség) jellemzőek.

Létrejöttében éppúgy, mint a heveny formánál, leggyakoribb ok a rendszeres és túlzott mértékű alkoholfogyasztás. Kiváltó okként szerepelhet még az epeúti pangás is, amely egyébként inkább a heveny gyulladásra jellemző, emellett hasi sérülések, vírusfertőzések, egyes gyógyszerek, emelkedett vérzsírszint, daganat, örökletes tényezők is közrejátszhatnak a gyulladás létrejöttében.

Hajlamosító tényezők még a helytelen táplálkozás, a túlzásba vitt kávézás, dohányzás.

Kezelésében a főképp fájdalom mérséklésére irányuló gyógyszeres terápia, a hiányzó emésztőenzimek pótlása és egyes esetekben a műtét mellett egyik alappillér a diéta.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás étrendje

Heveny gyulladás esetében fő szempont a hasnyálmirigy tehermentesítése, a gyulladás és fájdalom csökkentése. A feltétlenül szükséges kórházi kezelés első néhány napjában a betegek "koplalnak", majd az állapottól és a kórkép súlyosságától függően megkezdődhet a szájon át való táplálás, a tápanyagok fokozatos bevezetése, fokozott figyelemmel az óvatos zsírbevitelre.

Mire kell ügyelni krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén?

Az orvos több szempontot vesz figyelembe - az alapbetegség súlyosságát, a tápláltsági fokot, az esetleges társbetegségeket és a szövődményeket (pl. cukorbetegség) -, amikor megállapítja az étrend energiatartalmát, a szénhidrátok, fehérjék, zsírok táplálkozáson belüli arányát.

A diéta során az alábbi főbb feltételeket ajánlott szem előtt tartani:
  • Az orvos által meghatározott tápanyagszükséglet biztosítása.
  • A napi többszöri (5-7 alkalom), inkább kisebb mennyiségű étkezés.
  • A szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok biztosítása. Idült hasnyálmirigy-gyulladásban csökken a szervezet A-, E-vitamin- és béta-karotin-, cink- és magnézium ellátottsága, ezért célszerű az étrendbe megfelelő tápanyagokat beiktatni.
  • Fontos szempont az étrend zsírtartalmának mérséklése - a napi zsírbevitel ne haladja meg a 10-30 grammot -, a zsírok közül a telítetlen zsírsavak arányának növelése ajánlott.
  • Kerülni kell a túl fűszeres, zsírban sütött és csípős ételeket!
  • Teljes alkoholtilalom, a dohányzás, túlzott kávéfogyasztás csökkentése, illetve lehetőség szerinti elhagyása.
  • Mindig ügyelni kell az elfogyasztott ételek hőmérsékletére: nem ajánlott a túl hideg és forró táplálékok fogyasztása.
  • Nagyon fontos az ételek alapos megrágása, így könnyebben emészthetővé válnak az ételek.
  • Biztosítani kell a napi optimális folyadékbevitelt, 1,5-2 liter, szénsavmentes ásványvíz, világos tea (pl. csipke-, hársfatea), valamint hígított gyümölcs- és zöldséglevek formájában.
Idült hasnyálmirigy-betegségben ajánlott élelmiszerek

Gabona- és pékáruk

A gabonafélékből készített élelmiszerek, illetve az ezekből előállított sütőipari termékek az étrend fontos alapanyagai, jelentős energia-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt.

A heveny fellángolások szakaszaiban durva rosttartalmú termékek nem ajánlhatóak, helyettük inkább a finomított gabonaipari termékek (pl. finomított búzaliszt, rétesliszt, rizsliszt, búzadara), illetve az ebből készült pékáruk, tésztafélék fogyasztása javasolt.

A beteg állapotának javulása esetén, illetve nyugalmi szakban óvatosan beiktathatók az étrendbe magasabb rosttartalmú élelmiszerek is.

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegeknek viszont nem ajánlottak a több zsiradékot tartalmazó leveles tészták, kelt tészták - főként nem melegen!

Húsok és húskészítmények

A zsírszegény húsféleségek javasoltak, csirke, pulyka és hal. Nagyon lényeges, hogy a húsok előkészítése során a zsíros részek eltávolításra kerüljenek. A jobb emészthetőség érdekében érdemes a zsírtól megtisztítottan, ledarált formában felhasználni.

A húsételek elkészítésére a zsírtalan, illetve a minimális zsírfelhasználású főzéstechnikai módszerek javasoltak: a párolás, főzés, grillezés, szárazon pirítás.

A zsiradékok közül mindenképpen a növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok javasoltak.

Nem ajánlottak a füstölt, túl fűszeres, csípős és zsíros termékek, például: szalonna, kolbász, szalámi - még kis mennyiségben sem.

Burgonya, rizs

Az étrendben fontos a burgonya, egyrészt tápértéke, másrészt rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt. Önállóan, köretként, vagy más alapanyagokkal kombináltan is fogyasztható. Ajánlott elkészítési mód a főzés, párolás, grillezés. Nem javasolt viszont a zsírban sütés.

A rizs hántolt formában fogyasztható köretként, önálló ételként a beteg egyéni tűrőképességének megfelelően gyümölccsel, zöldségekkel ízesítve.

Zöldségek, gyümölcsök

A zöldségek és főzelékek az egészségesek étrendjének gerincét képezik. A hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők diétájába a beteg aktuális állapotának, egyéni toleranciájának megfelelő mennyiségben és formában építhetők be.

A sok rostot és illóolajat tartalmazó - főként a nyersen fogyasztott - zöldségek panaszt (hasi diszkomfort érzés, puffadás) okozhatnak.

Bizonyos konyhatechnikai eljárásokkal (pl. hámozás, apróra darabolás, szitán áttörés, főzés, forrázás) ezek a kellemetlen hatások mérsékelhetők, illetve kiküszöbölhetők.

A hüvelyesek puffasztó hatásuk miatt nem ajánlottak, legfeljebb teljesen panaszmentes állapotban, kisebb adagokban passzírozva vagy turmixolva, levesnek, főzeléknek elkészítve.

A nyers gyümölcsök napi rendszeres fogyasztása fontos. Sajnos, ennek a hasnyálmirigy-betegségben szenvedők esetén egyes gyümölcsök erősen puffasztó hatása szab határt. A zöldségfélék feldolgozásánál említett eljárásokkal ezt csökkenteni lehet, annak érdekében, hogy az egyéni tűrőképességtől függően minél több - főként nyers - gyümölcsöt tudjon fogyasztani a beteg.

Tej és tejtermékek

A hasnyálmirigy-betegek diétájának egyik fő szempontja a zsírszegény tápanyagok felhasználása, ezért a tejtermékek közül is ennek megfelelően kell válogatni.

A betegek nyugodtan fogyaszthatják a csökkentett zsírtartalmú tejet, a savanyított tejtermékeket, kefirt, joghurtot - különösen az élőflórával dúsított termékeket, amelyek a normál bélbaktérium-flóra megtartását, erősítését segítik elő. Ezenkívül sovány túró enyhén fűszerezve, sovány sajtok (vékony szeletben) is ehető.

Nem ajánlott viszont a magas zsírtartalmú tej, tejföl, tejszín, zsíros sajtok, sajtkrémek, vaj fogyasztása.

Fűszerek

A rosszabb időszakokban gyakori probléma az étvágytalanság, az esetleges testsúlyvesztés. Törekedni kell arra, hogy az asztalra kerülő ételek minél ízletesebbek, ínycsiklandóbbak legyenek - ezt többek között a jól eltalált fűszerezéssel érhetjük el.

A hagyományos magyar fűszerek, mint a feketebors, pirospaprika és más csípős fűszerek (chili) panaszt okozhatnak, ezért ezeket érdemes kerülni, helyettük inkább a zöldfűszerek javasoltak.

Az ételek elkészítéséhez használható számos, kellemes aromája mellett az emésztésre kifejtett jótékony hatású fűszer, azonban tudni kell, hogy a betegek fűszerekkel szembeni egyéni tűrőképessége más és más lehet. Ezért mindenkinek magának kell kitapasztalnia, melyik fűszer okoz gondot és melyik nem.

Előfordul, hogy ugyanaz a fűszer nyers formában, pl. magas illóolaj-tartalma miatt panaszt okoz, szárított ízesítőként viszont jól tolerálható.

Élvezeti szerek

Alkohol fogyasztása szigorúan tilos, feketekávé, erős tea még kisebb mennyiségben sem javasolt.

A kávé helyettesíthető az irritáló anyagot nem tartalmazó, viszont az epehólyag-működést elősegítő maláta- vagy cikóriakávéval, frissítő hatású zöldteával, ginszeng teával.

Hasnyálmirigybetegek számára szomjoltónak előnyösek a frissen préselt, hígított gyümölcs- és zöldséglevek, szénsavmentes ásványvíz, szakember által összeállított gyógyteakeverékek.

| hasnyálmirigy, diéta
2019-01-25 12:04:47
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop