Lehetséges, hogy az aszpartam fokozza a szorongást?

Kutatások szerint az aszpartám, mely a diétás italokban és ételekben gyakran használt mesterséges édesítőszer, növelheti a szorongás kockázatát.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sarkady, L.

Kép: GoodDay

Kutatók megfigyelték, hogy az aszpartámot tartalmazó vizet fogyasztó egerek különböző labirintus-tesztekben kifejezett szorongásszerű viselkedést mutattak, a javasolt maximális napi emberi bevitelnél kevesebb, 15%-nak megfelelő aszpartám adagok után. Az eredményeket december 2-án tették közzé a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban.

Elfogyasztása során az aszpartám aszparaginsavvá, fenilalaninná és metanollá válik – ezek mindegyike erős hatással lehet a központi idegrendszerre – mutatnak rá a kutatók. Az egerek aszpartámmal való táplálása változásokat idézett elő az amygdalában, amely, mely szabályozza a szorongást és a félelmet, a generalizált szorongásos zavar kezelésére használt diazepam adása enyhítette a szorongásos viselkedést.

Az eredmények azt sugallják, hogy az FDA által ajánlott maximális napi adagnál kisebb aszpartám-fogyasztás "a napi bevitel idegi, viselkedési változásokat idézhet elő az aszpartámot fogyasztó egyénekben és leszármazottaikban" – írják.

A kutatók azt tervezik, hogy további adatokat tesznek közzé a tanulmányból, amelyek arra összpontosítanak, hogy az aszpartám hogyan befolyásolta az egerek memóriáját, és azt remélik, hogy olyan molekuláris mechanizmusokat azonosítanak, amelyek befolyásolják az aszpartám hatásának generációkon átívelő átvitelét.

Az FSU (Florida State University, USA) tanulmánya csatlakozik több másik tanulmányhoz, amelyek megcáfolják azt a régóta fennálló elképzelést, hogy az aszpartám és más, nem tápláló édesítőszerek nincsenek hatással a szervezetre.

Amint azt a Medscape Medical News közölte, a kutatók egy közelmúltban végzett tanulmányukban azt találták, hogy ezek a cukorpótlók anyagcsere szempontjából sem közömbösek, és oly módon változtathatják meg a bél mikrobiómát, hogy az befolyásolhatja a vércukorszintet.

A mesterséges édesítőszereket már a szívbetegségek, a stroke és a rák fokozott kockázatával is összefüggésbe hozták.

Sarkady László dr.

| aszpartam, szorongás, állatkísérlet
2023-03-14 11:53:07
Kapcsolódó cikkek
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop