Májbeteg diéta

A máj központi szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének fenntartásában. Cikkünkben a máj szerepéről és a májbeteg diéta alapjairól olvashat.

májbetegség, diéta, májgyulladás | InforMed Hírek16   InforMed | Nógrádi, K.

Döntő szerepe van (a teljesség igénye nélkül) a szervezet szénhidrát-, fehérje-, és zsíranyagcseréjében, valamint a szervezet ásványi anyag és vitaminellátásában is.
 • Az elfogyasztott, megemésztett ételekből származó tápanyagokat átalakítja fehérjékké, szénhidrátokká és zsírokká. A cukrokat keményítő (glikogén) formájában tárolja.
 • Termeli a zsíremésztéshez nélkülözhetetlen epét.
 • A szervezet koleszterinszintjének kb., a felét állítja elő, a többi a táplálékkal kerül a szervezetbe.
 • Elvégzi a bélből felszívódott mérgező anyagok lebontását és melléktermékként kiválasztását az epébe vagy a vérbe.
 • Elővitaminokból vitaminokat szintetizál, és vitaminokat tárol. Az A-vitamin, elővitaminjából a karotinból, a májban képződik, a D-, a K-, és a B12 vitamin a májban raktározódik

A máj jelentős mértékű tartalékokkal rendelkezik, ezért nagyon enyhe, mérsékelt fokú májsejtkárosodás általában még nem jár anyagcsere-funkcióinak mérhető károsodásával.

Azt jelenti/jelentheti, hogy bizonyos esetekben tüneteket nem, vagy csak alig okozva alakulhat ki a májbetegség. A betegnek „csak” enyhe gyomor – bélrendszeri panaszai vannak, amivel nem fordul orvoshoz. Mire a panaszok, tünetek nagyon fellángolnak, állandósulnak, sok esetben már nem hepatitist, hanem cirrhosist diagnosztizál/hat a hepatológus.

Májbetegségek étrendje, és a diéta célja

A tudomány jelenlegi állása szerint nem létezik olyan speciális élelmiszer, élelmi anyag és diéta, ami megvédené a beteg máját, mint egy „őrző-védő testőr” a májgyulladást okozó vírus megbetegítő hatásától, amely a túlzott alkoholfogyasztás okozta májkárosodást, megakadályozhatná, illetve a mérgező anyagok (vegyszerek, bizonyos gyógyszerek, kábítószer, mérges gomba stb.), májromboló hatását közömbösítené.

A fehérjék, és ezen belül a fehérjéket alkotó aminosavak bármelyike külön – külön, és együttesen, a már kialakult megbetegedéseknél a májsejtek regenerálódását, a gyulladásos folyamatok mielőbbi gyógyulását, és a májműködés normalizálódását segítik elő!

Májgyulladásokban (a kiváltó októl függetlenül) étrendje:

Cél: a heveny gyulladások gyógyulási folyamatának segítése, az idült májbetegségek kialakulásának megelőzése, ill. a kialakult szövődmények kezelése, a májsejtek regenerálódásának támogatása.
 1. A szénhidrátok bevitele a glikogéntartalom növelésével segítik a máj optimális működését,
 2. A fehérjék fogyasztása javítja a sejtek regenerációs képességét.
 3. Májgyulladásokban csökken a zsírban oldódó vitaminok felszívódása.
 4. A túlzott alkohol-fogyasztás gátolja a B1 - vitamin felszívódását
 5. Gyakran alakul ki vashiány.
 6. Szükséges az ásványi anyagok közül többek között a cink és a magnézium megemelt bevitelére is.
Vannak olyan szakaszai a betegségnek, amikor a beteget csak kórházban lehet ápolni, gyógyítani.

Bármilyen eredetű is a májbetegség, és függetlenül a betegség stádiumától, a beteg közérzetétől: az alkoholfogyasztás még a legcsekélyebb mértékben sem megengedett, tilos („májméreg”)!
| májbetegség, diéta, májgyulladás
2019-04-15 15:59:10
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop