Rostszegény ételek Crohn-betegeknek

A Crohn-betegek számára nem könnyű megemészteni a rostokat, így a zöldfélék és a gyümölcsök rostjait sem. Meg kell azonban találni a módját, mégis hogyan fogyasszák, mivel ezek igen fontos táplálékok,

Crohn, diéta | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.
A megoldásra sokféle módszer létezik. Íme, néhány tipp:

Főzzük meg a zöldséget, gyümölcsöt

A főtt étel könnyebben lebontható, emészthető. Néhány beteg még a tünetek rosszabbodása esetén is képes nyersen is fogyasztani rostokban szegény banánt vagy avokádót. A többi ételt azonban ajánlatos hámozva párolni, főzni vagy sütni. Jó választás a főtt répa, zöldbab, spárga, gomba, burgonya, valamint a hámozott gyümölcsből készült befőttek.

Főzzünk krémleveseket

Nagyszerű kímélő étel a párolt majd turmixolt sárgarépa, petrezselyemgyökér, spárga vagy krumplileves. Enyhén sózott csirke-alaplével hígítsuk, és fűszerezzük curryvel, kakukkfűvel, a sütőtök krémet pedig fahéjjal és szerecsendióval.

Készítsünk gyümölcslevet

Crohn betegek számára hasznos a gyümölcscentrifuga, amelyben zöldséglét is készíthetünk. Ajánljuk az uborkát, levélzöldségeket, zellert, répát, céklát, almát.

A beteg használja ki azt az időszakot, amikor jobban van, és ilyenkor fogyasszon vegyesen nyers és főtt ételeket. A rostok egyaránt előnyére válnak a szívnek, a hangulatnak és az energiának.
| Crohn, diéta
2019-11-28 17:49:20
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop