Tanulmány az irritábilis bélszindróma diétás kezeléséről

Sokat ronthat a marhahús, a tej és a búzafélék fogyasztása egy irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedő ember állapotán a gyors gázképződés miatt, derült ki egy brit tanulmányból.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Monash FODmap

Az IBS-betegek közel fele állítja, hogy egyes ételek súlyosbítják a tüneteiket, bár a kapcsolat okai mindeddig tisztázatlanok, állítják brit kutatók. Néhány ételféleség véleményük szerint olyan anyagokat tartalmazhat, amelyek a vastagbélben gyorsan lebomlanak, és ennek következtében gyorsabban képződik bélgáz, valamint az IBS-re jellemző hasfájás, hasmenés és a székrekedés is erősbödik.

Ebből a feltevésből kiindulva dr. Timothy King és munkatársai a cambridge-i Addenbrooke's Hospitalból 12 nőt teszteltek rendszeres és szigorú étrenddel - a nők felének IBS-e van. Négy IBS-páciensnél a diéta enyhítette a szimptómák hevességét, olvasható a kutatásokat összegző cikkben, amelyet a The Lancet című nemzetközi szaklap közölt.

Mindkét étrend jelentős mennyiségű rostot tartalmazott, és azonos elosztásban állt szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből, tudtuk meg az egyik szerzőtől, dr. John Huntertől. A szigorú diétában nem szerepelt marhahús és rizs kivételével gabonaféleség, a tejtermékeket szójaalapú ételekkel helyettesítették, és az étrend csak csökkentett mennyiségű élesztős, citrusgyümölcsös ételt és koffeintartalmú italt tartalmazott.

Két hét szigorú diéta után a nők mindkét csoportjában azonos mennyiségű bélgáz termelődött, de az IBS-es betegeknél annyival gyorsabban, hogy az fokozott vastagbéltevékenységre utal. Ez négy IBS-es nőnél rosszabbodást váltott ki a tüneteikben. A következő két hét után már javultak a szimptómáik, és a szervezetük sokkal lassabb ütemben termelte a gázokat.

"Nem állítjuk, hogy ez a diéta minden betegnek jót tesz" - mondta dr. Hunter. "De ezeknél használt, így nekik más kezelésre nincs szükségük.

A kutatók nem tudják pontosan, hogy a fokozott bakteriális tevékenység a belekben miért van ilyen hatással az IBS tüneteire, de nem hiszik, hogy pusztán az intenzívebb gázképződés okozta a nők tüneteinek erősödését.

"A megnövekedett hidrogénszint okoz ugyan puffadást" - fejtette ki dr. Hunter - "de a székrekedésre, a fájdalomra és a fáradságra ez nem lehet magyarázat."

Elképzelhető, hogy a gyors gázképződés olyan vegyianyagokat szabadít fel, amelyek ilyen hatással vannak a belekre vagy az idegrendszerre. "Kell valami olyan hatásnak lennie, ami a hasban futó idegeket érinti, de ez csak spekuláció" - tette hozzá dr. Hunter.

Az IBS ismeretlen eredetű betegség marad, és arra, hogy a szimptómák mögött milyen vegyianyagok állnak, nincs bizonyíték, tudtuk meg dr. Chung Owyangtól, az Ann Arbor-i University of Michigan gasztroenterológusától. Egyre valószínűbb, fűzte hozzá, hogy az IBS ott okoz rendellenességet, ahol az agy beszerzi az információit a belekből. "Az IBS-betegek szenzoros érzékelésében zavarok állnak be" - magyarázta dr. Owyang. "Ez állhat a fájdalmak hátterében."

És bár a szigorú diéta enyhíthet néhány tüneten, mondta a gasztroenterológus, ez sajnos csak a betegek egy kisebb részére érvényes.

"Tapasztalataim szerint közel 20 százalékuk állapota javul a étrendi változtatások hatására" - mondta dr. Owyang. "Ez segíthet a hasmenésen vagy a puffadáson, de a fájdalmakat és a székrekedést nem enyhíti."

A tanulmány során, mondta dr. Hunter, a diéta éppen a székrekedéssel szemben volt a legkevésbé hatékony. Az ő becslései szerint az IBS-ben szenvedők 50 százalékánál segíthet az étrendi kezelés.

| irritábilis bél szindróma, diétás kezelés
2022-07-18 15:23:44
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop