Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege az alacsony kalóriatartalmú édesítőszert, az aszpartámot „lehetségesen rákkeltőnek” minősítette. További kutatásokra van szükség az édesítőszer és a rák közötti lehetséges kapcsolat feltárásához.
A diéta célja: hogy biztosítsuk a tápcsatorna kíméletét, valamint a szervezet tápanyagszükségletét.
Kutatások szerint az aszpartám, mely a diétás italokban és ételekben gyakran használt mesterséges édesítőszer, növelheti a szorongás kockázatát.
A csontritkulás a felnőtt lakosság jelentős hányadát érinti, a nőket legalább háromszor olyan gyakran, illetve náluk általában súlyosabb lefolyású, mint a
férfiaknál. Kialakulásában jelentős szerepe van a helytelen táplálkozásnak - részben az elégtelen kalciumbevitelnek - és a helytelen életmódnak.
A diéta célja a hő növekedésének lassítása és újraképződésének megakadályozása.