Vérnyomáscsökkentő italok

Akár a szójatejet, akár a tehéntejet kedveljük inkább, egy-egy pohár segíthet a vérnyomás-problémáinkon. Egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálat szerint ugyanis a tejben és a szójában található fehérjéje csökkenti a szisztolés vérnyomást.

vérnyomás, diéta, fehérje | InforMed Hírek9   InforMed | Mészáros, K.
A kutatók véletlenszerűen osztották csoportokba a magas vérnyomást megelőző állapotban levőket és az 1. fázisú hipertenziósokat.

Az egyik csoport napi 40 gramm szójatejből nyert fehérjét, a második 40 gramm tehéntejből származó fehérjét, a harmadik pedig szénhidrátban gazdag italt kapott. Nyolc hét elteltével mind a szója-, mind a tehéntejes csoportban javult a vérnyomás értéke. A szisztolés vérnyomás a szójatejes csoportban 2,0 Hgmm-rel, a tehéntejes csoportban 2,3 Hgmm-rel csökkent, míg a szénhidrátos csoportban nem változott.

Lehet, hogy nem hangzik túl soknak a 2, illetve, a 2,3 Hgmm-es csökkenés, ám a szakemberek szerint még ez a szerény mértékű vérnyomás-csökkenés is 6 százalékkal kevesebb stroke-kal kapcsolatos halálesetet és 4 százalékkal kevesebb szívbetegséggel összefüggő halálesetet jelent az Egyesült Államokban, a minden okból bekövetkezett halálozás pedig 3 százalékkal csökkenhet.

A vérnyomásbarát étkezés elősegítésére fogyasszunk el naponta 2-3 adag zsírszegény joghurtot - a cukormentes fajtából.

Yahoo.com
| vérnyomás, diéta, fehérje
2011-10-06 08:51:27

Web Design & Development Prowebshop