A kisgyermekkori táplálkozás jelentősen befolyásolja később az egészséget

Ha problémát okoz, hogy állandóan fogyókúráznia kell, és ennek nem tudja az okát, lehet, hogy a választ a pelenkás korban elfogyasztott ételek adják. Meglepő eredményekre jutottak kanadai tudósok kutatásaik során: egy nemzetközileg elismert szaklapban közzétett eredményeik szerint közvetlen összefüggés van a felnőttkori elhízásra való hajlam és a kisdedkori táplálás között.

táplálozás, elhízás, diéta | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A szerzők az egészség és a betegségek egyedfejlődéshez kapcsolható okait vizsgálják. Az ilyen területen kutató szakemberek azt feltételezik, hogy a születés előtti és korai gyermekkori élmények befolyásolják azt, hogy később mekkora kockázattal kell számítani, például érelmeszesedésre, elhízásra vagy cukorbetegségre.

„Ezek az eredmények azt igazolták, hogy az elfogyasztott ételek befolyásolják azt, hogy az egyes gének mennyire aktívan működnek a szervezetünkben – ezt nevezzük génexpressziónak” – fogalmaztak a kutatók. – „Jelen esetben arra gondolunk, hogy a táplálkozás közvetlenül befolyásolja azt, hogy a szervezet hogyan tárolja és használja fel az elfogyasztott energiát. Egyre több adat utal arra, hogy kapcsolat van a felnőttkori egészség és a kisgyermekkori táplálkozás között, talán az anya táplálkozása között is. Most először sikerült kimutatni, hogy a kora gyermekkori étrend jelentősen befolyásolja a felnőttkori egészséget.”

A kutatók patkányokon végzett kísérletei során három csoportot hasonlítottak össze. Az igen fiatal állatokat három különböző táplálékkal etették: az egyik csoport magas fehérjetartalmú eledelt, a másik csoport magas rosttartalmú ételt, míg a harmadik csoport normális eledelt kapott. Amikor a rágcsálók felnőttek, magas zsír- és cukortartalmú táplálékot kaptak, ez képviselte a nyugati társadalmak táplálkozási szokásait.

Az eredmények megdöbbentőek voltak. A magas fehérjetartalmú eledelt fogyasztó állatok jóval nagyobb testsúlyra és zsírtömegre tettek szert, mint a rostdús táplálékot fogyasztó egyedek.

„Ez a vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy a gyermekkorban fogyasztott táplálék összetétele az egész élet során hatást gyakorol az anyagcsere és az elhízás génjeire” – állítják a szerzők.

Egy 2005-ös felmérés arról tanúskodik, hogy a kanadaiak többsége túlsúlyos. A lakosság 36,1 %-a hivatalosan túlsúlyos, ehhez hozzáadódik az elhízottak további 23,1 %-a.

| táplálozás, elhízás, diéta
2009-01-23 09:59:47
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop