A belső óránk szabályozza az anyagcsere-folyamatokat is

Amerikai kutatók rájöttek, hogy a cirkadián ritmus – vagyis a szervezet belső órája – szabályozza azt is, hogy a sejtek milyen mértékben legyenek energiával ellátva. Ez a felfedezés sok kérdésre választ adhat, többek között az anyagcsere-folyamatok napi ingadozásának okára, de akár daganatok, cukorbetegség, elhízás és más betegségek kezelési problémáira is.

cirkadián ritmus, elhízás, alváshiány | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A kutatók azt is kimutatták, hogy a cirkadián ritmus kialakításában részt vevő fehérjék és az anyagcsere-folyamatok szorosan összekapcsolódnak, és működésük egymástól függ. Eredményeikről a Science Express március 12-i kiadásában olvashatunk.

„A cirkadián ritmus és a metabolizmus szorosan összekapcsolódik, ez biztosítja a sejtek számára a megfelelő működést és az egészséget is” – fogalmaztak a kutatók. – „A felfedezés új lehetőséget jelent arra, hogy megértsük, hogyan működik együtt ez a két alapvető folyamat, és megoldást adhat olyan betegségekre, amelyek a sejtek energiahiányával függnek össze.”

A 24 órás cirkadián ritmus a legtöbb élőlényben alapvető élettani folyamatokat hangol össze. A belső óra olyan rendszer, ami a környezet változásait előre bocsátva segít alkalmazkodni a nap megfelelő szakához. A ritmus magzavarása komoly hatással lehet az egészségre, és összefüggésbe hozható az elhízással, cukorbetegséggel, álmatlansággal, depresszióval, koszorúsér-betegséggel és rákkal.

A szerzők már korábban rájöttek, hogy a CLOCK nevű enzimfehérje a kulcsfontosságú molekula a cirkadián gépezetben. Egy SIRT1 nevű proteinnel van kapcsolatban, ami érzékeli a sejtek energiaszintjeit, és szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, de az öregedést is.

A mostani vizsgálatban a szerzők kimutatták, hogy a CLOCK és a SIRT1 egyensúlya közvetlenül befolyásolja a sejtek jelátvitelét, ezzel pedig az anyagcsere-folyamatokban részt vevő NAD+ rendszert is. A kapcsolat fordítva is működik, vagyis a NAD+ a CLOCK enzim szabályozásával kölcsönösséget hoz létre az anyagcsere és a napi ritmus között. „Ha ez az egyensúly felborul, akkor károsodhat a sejtek működése is, ez betegséget eredményezhet.”

A felfedezések azt is jelentik, hogy a jó alvás és a megfelelő táplálkozás segít helyreállítani ezt az egyensúlyt, és azt is megmagyarázzák, hogy az alváshiány miért okoz éhséget, elhízást és gyorsabb öregedést.

| cirkadián ritmus, elhízás, alváshiány
2009-03-23 07:45:44
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop