Egészséges táplálkozás - együtt a gyerekekkel

Nem könnyű elterjeszteni az egészséges táplálkozás alapelveit a mai világban. A gyerekeknél pedig szinte lehetetlen. Szerencsére vannak kíméletes lehetőségek is, amivel a szülők rávehetik gyermekeiket az egészséges és változatos táplálkozásra. Lássunk néhány módszert!

egészség, táplálkozás, gyermek | InforMed Hírek15   InforMed | Seprődi, B.
Kerülje a veszekedést az étkezéseknél!

A csatát megnyerhetjük, de a háborút elveszítjük, ha hatalmi harcba keveredünk gyermekünkkel a vacsoraasztalnál. Az ilyen veszekedésekkel azt fejezzük ki, hogy „azért kell engedelmeskedned, mert a szüleid vagyunk”, ez pedig hosszú távon nem jó hozzáállás. Ha gyermekünk már képes megérteni a szabályok mögött álló „miért?”-eket, akkor ezek az értékek már egy életre szóló egészséges táplálkozás alapjait is képezhetik.

Engedje, hogy segítsenek!

Kerítsen egy sámlit, és kérje meg gyermekét, hogy segítsen a konyhában! Ha segít az étel elkészítésekor, akkor jó eséllyel ki is akarja próbálni majd, amit főzött.

Ne minősítsen!

Az öt éven aluli gyermekek többsége válogatós. Ez normálisnak tekinthető, és a „válogatós” kifejezés helyett szerencsésebb is a „szelektív evő” megjelölés használata.

Keresse a pozitívumokat!

Ahogy a gyermekek jól érzik magukat attól, hogy ugyanazt a mesét hallgatják meg újra és újra, ugyanúgy örömüket lelik abban, hogy „kiszámítható” ételeket esznek. Ha összefoglaljuk a gyermekek táplálkozását, előbb-utóbb kiderül, hogy a kicsik minden élelmiszercsoportból legalább két-három fajtát elfogyasztanak, és annak ellenére, hogy nem esznek meg bármit, összességében kiegyensúlyozottan táplálkoznak. Amikor a kamaszkor elején beindul a növekedés, és megnő az étvágyuk, kihasználhatjuk a lehetőséget, hogy új ételeket vezessünk be.

Próbálgasson!

Egy gyermek átlagosan 10-15 alkalommal próbál ki egy új ételt, mielőtt elfogadja. Sajnos sok szülő korábban feladja. Érdemes tenni a tányérra karfiolt, akkor is, ha gyermeke csak játszik vele. Egy nap még meglepetés is érheti. De ne legyen nagyravágyó: egy héten csak egy-két étellel próbálkozzon.

Ne jutalmazzon!

Nem jó, ha édességgel jutalmazza, ha gyermeke megeszik valamit. Ezzel azt sugallja, hogy a jó viselkedés mindig külső jutalommal jár. Az igazi jutalom az egészség, nem a csokoládé.

Óvakodjon a nassolástól!

Van, hogy nem az a baj, hogy gyermeke nem szereti az új ételeket, lehet, hogy egyszerűen csak tele van a hasa. A kicsik rengeteg kalóriát elfogyasztanak tej és gyümölcslé formájában, és ugyanez igaz az üdítőkre, chipsekre és édességekre: szinte csak kalóriát tartalmaznak. Ha ilyet adunk gyermekünknek, azt adjuk köztes étkezés idején.

Húzza meg a határt!

Ha van egy minimum, akkor könnyebb következetesnek lenni. Elvárhatjuk, hogy gyermekünk tápláló ételt is egyen, mielőtt finomságot kap, vagy hogy próbálja ki az új ételeket, mielőtt elutasítja őket. Ez csak akkor működik, ha elveinket meg tudjuk védeni gyermekünk előtt. Érdemes kerülni a teljesen megengedő és a nagyon katonás elveket. Ha egészséges, hatékony és kiegyensúlyozott alapelveink vannak, azok megteszik a hatásukat.

Mutasson példát!

Ne csak mondjuk, tegyük is azt, amit elvárunk gyermekünktől. Ha csak zsíros, cukros és sós ételeket eszik, akkor ne várja el, hogy gyermeke a vacsoránál a salátát választja a sültkrumpli helyett.

Vacsorázzanak nyugodtan!

Ne engedje, hogy az étkezések a kicsik táplálkozási szokásairól szóljanak! Ettől minden ebéd és vacsora vita helyszínévé válik. Az egészséges és helyes táplálkozásról szóló beszélgetések helye nem az étkezőasztalnál van, hanem talán a gyerekszobában, vagy az esti mesénél.

Hagyjon időt!

Öt éves kor körül a gyermekek lassan nyitottabbá válnak az új ételek iránt. Egyszerűen kinőnek abból, hogy csak megszokott ételeket esznek. Emedicinehealth.com

| egészség, táplálkozás, gyermek
2018-08-23 11:47:17
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop