Unalmassá válhat a kalóriaszegény étel

Brit kutatók szerint minél tovább fogyaszt valaki kalóriaszegény ételt, annál kevésbé ízlik neki, és ez okozhatja a jojó effektust is. Az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent tanulmány szerint a kevés kalóriát tartalmazó ételeket hamarabb megszokja és megunja az ember.

fogyókúra, jojó effektus, kalória, diéta | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A bristoli egyetem kutatói 36 felnőttel végeztek vizsgálatot. A csoport fele öt napon át teljes kalóriaértékű bolognai spagettit kapott ebédre, a másik fele ugyanennyi ideig ugyanazt, de kalóriaszegényet (567 illetve 374 kalória). A résztvevők minden étkezés után osztályozták, mennyire ízlett nekik az ebéd, és azt is, hogy jóllaktak-e.

A kutatók megállapították, hogy az első nap mindkét csoportnak egyformán ízlett az étel, de ez egyre csökkent a kalóriaszegény csoportban, átlagosan mintegy 30 százalékkal, míg a másik csoportban változatlan maradt.

A vizsgálat vezetője szerint az embereknek egyre kevésbé ízlik a kalóriaszegény, diétás étel, de táplálónak és elégségesnek tartják.

A kutató szerint nagyobb létszámú csoporttal és hosszabb időn át kellene megismételni a vizsgálatot, hogy választ kapjanak a kérdéseikre. Hozzáteszi, hogy az eredmények csak a főétkezésre vonatkoztak, a nap közben fogyasztott nassolnivalók tekintetében még nem ismerik az emberek véleményét.

Arra is választ keresnek, hogy a megszokás lehet-e az oka az általánosan ismert ún. jojó effektusnak, amikor a fogyókúrázók egy idő után már nem képesek betartani az étrendjüket, és ismét meghíznak, majd újra belekezdenek a fogyókúrába.

Medline
| fogyókúra, jojó effektus, kalória, diéta
2010-05-24 22:40:52
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop