Hirdetés
A narancs titka
Közismert, hogy a narancs C-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz, de a kutatók azt is meg akarják ismerni, miért jobb a teljes narancs, vagy kipréselt leve, mint egyes összetevői külön-külön.
Valahányszor szénhidrátokat és zsírokat fogyasztunk, megnő szervezetünkben a szabad gyökök mennyisége. Idővel ez az érelmeszesedést és szívbetegséget okozhat. Ha azonban gyümölcsöt fogyasztunk étkezés után, ez a hatás elmarad. Ezért fontos, hogy a desszert gyümölcs legyen.
Most a narancsban található antioxidánsok szinergikus hatásait kutatják, az olyan eseteket, ahol a két vagy több antioxidáns hatása erősebb, mint az egyes összetevőké.
Kiderült, hogy a narancs szinergiára legalkalmasabb összetevői a heszperidin és a naringenin, a további kutatás ezekkel folyik majd, hogy kiderüljön, az egészségre gyakorolt hatásuk azt utánozza-e, mint amikor egy egész narancsot elfogyasztunk.
Addig is együnk minél több narancsot és igyuk a frissen facsart levét. A héját a kályhára vagy a fűtőtestre téve finom karácsonyi illatot is varázsolhatunk a szobába.
BYU, kép: sxc.hu
2010-12-19 18:22:49