Hogyan kedveltessük meg a gyerekkel a zöldségféléket?

Időtlen idők óta küszködnek a szülők azzal, vajon hogyan tudnák rávenni a gyereket a zöldségfélék fogyasztására. Manapság ez a téma még sokkal fontosabb lett, mert világszerte aggodalomra ad okot az elhízás immár a gyerekek körében is.

gyerek, egészséges táplálkozás, zöldség | InforMed Hírek13   InforMed | Sándor, K.

Egy holland vizsgálatban a kutatók egy csoport 4-12 éves gyereknek kétféle zöldséget, répát és zöldbabot adtak. A zöldségeket pürésítve vagy párolva, főzve, sütve, grillezve vagy zsírban kisütve kínálták.

Kiderült, hogy a gyerekek a főtt, illetve a párolt zöldséget kedvelték leginkább, mert ez a két módszer őrizte meg a legjobban a zöldség eredeti ropogósságát, színét, ízét és textúráját. Igaz, ropogós a zsírban sült zöldség is, de szerencsére a gyerekeknek kevésbé ízlett, mert az elkészítés során megbarnult, így kevésbé emlékeztetett a nyersre. A túlfőzött vagy pürésített főzelékféle sem volt vonzó.

A kutatók tehát azt ajánlják a szülőknek, hogy épp csak kicsit megpárolva vagy megfőzve adják a gyereknek a zöldséget. Mi is fogyasszunk zöldséget, a gyerekre nem a sok magyarázat, hanem a példa hat a legjobban.

Fontos még, hogy legyünk kitartók, előfordul, hogy a gyerek tízszer is megkóstol és visszautasít valamit, mire a végén megszereti. Kedvcsinálónak jó ötlet, ha a gyereket is bevonjuk a sütés-főzésbe, és ügyeljünk arra, hogy az étkezések hangulata nyugodt, bensőséges legyen.

| gyerek, egészséges táplálkozás, zöldség
2015-05-21 19:26:46
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop