Hirdetés

Hogyan mossuk meg helyesen a gyümölcsöt és a zöldséget?

A Tennessee állami egyetemen végzett vizsgálat szerint a hűtő legszennyezettebb része a zöldségtartó rekesz. Egy fej saláta grammjában mintegy 2 millió baktérium lelhető fel, ezen kívül gombák, penész és más kórokozók is nyüzsögnek rajta.

zöldség, higiéne, ételfertőzés |

InforMed Hírek9   InforMed | Sándor, K.

Ezért azonban ne mondjunk le a friss zöldféléről, elég, ha szobahőmérsékletű folyó vízben alaposan megmossuk. Ez az eljárás a baktériumok 98 százalékát elpusztítja.

Tegyük föl magunknak az alábbi négy kérdést, és a válasz szerint járjunk el a tisztításnál:

Ehető héja van?

Ilyenek az alma, barack, paradicsom, cukkini, paprika.

Mossuk alaposan folyó víz alatt 30-60 másodpercig, ha kicsit meg is dörzsöljük, a makacs szennyeződéseket is el tudjuk távolítani.

Eldobjuk a héját?

Ilyenek a dinnyefélék, narancs, banán.

Gyümölcsmosó kefével vagy akár egy régi fogkefével dörzsöljük át ezeket a gyümölcsöket is 30-60 másodpercig folyó víz alatt. Sokan kérdezhetik, minek megmosni ezeket, ha úgyis eldobjuk a héjukat. Azért, mert a héjról a mikrobák átkerülhetnek a gyümölcs húsára.

Fürtökben nő?

Ilyenek a szőlő és a bogyós gyümölcsök.

Vágjuk le a gyümölcs szárait, ahol a kórokozók megbújhatnak, tegyük a gyümölcsöt tálba, és permetezzük le legalább 60 másodpercen át. Ha túl rövid ideig öblítjük, azzal csak mintegy átrendezzük a baktériumokat. Tovább javíthatjuk az eredményt, ha papírtörlővel felitatjuk a vizet a gyümölcsökről.

Leveles zöldség?

Ilyenek a spenót, a saláta.

Távolítsuk el a külső leveleket, és 30-60 másodpercig tartsuk folyóvíz alá a zöldfélék többi részét. Salátacentrifugában vagy papírtörlővel szárítsuk meg a leveleket.

Yahoo, kép: sxc.hu
zöldség, higiéne, ételfertőzés

2011-07-04 10:46:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop