A tej és a fodormenta súlyosbíthatja a gyomorégést
A gyomorégést ugyan átmenetileg megszünteti a tej vagy a fodormenta, de hosszútávon csak súlyosbítja a problémát, Dr. Fred M. Sutton, a houstoni Baylor College of Medicine gastroenterológusa szerint.
Gyomorégés akkor jelentkezik, ha a gyomorban lévő sav és étel a nyelőcsőbe kerül és fájdalmat okoz a mellkasban és a garatban.
A tej visszamossa ugyan a savat a nyelőcsőből a gyomorba, de a gyomrot egyúttal fokozott savelválasztásra készteti. " Egy órával azután, hogy a beteg iszik egy pohár tejet, hogy elmúljon a gyomorégése, visszatér a fájdalom, mert a gyomor savtermelése fokozódik.", mondta Dr. Sutton.
A fodormenta a nyelőcsőben közömbösíti a savat és fokozza a nyálelválasztást, amely kimossa a savat. Egyúttal azonban a nyelőcső záróizmát elernyeszti.
Más ételek, amelyek fokozzák a gyomorégést:
csokoládé, mely ellazítja a záróizmot
zsíros ételek, melyek fokozzák a gyomorsavtermelést
hagyma, amely ellazítja a záróizmot.
kávé, alkohol fokozza a savelválasztást
szénsavas italok, melyek még a puffadtság érzésével is súlyosbítják a gyomorégést.
paradicsomlé, narancslé, mindkettő savanyú ital.
Néhány recept nélkül kapható gyógyszer hatásosan csökkenti a gyomorégést, ha étkezés előtt beveszik, mondta Sutton. Ha a panaszok több hétig megmaradnak, orvoshoz kell fordulni, tanácsolta.
Megjelent: Medical Tribune News Service