A gyümölcsökben lévő cukor segít ellenállni az energiadús ételek kísértésének

Friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor az agy glükózhoz jut, így könnyebben ellenáll az energiadús ételek kísértésének - írták amerikai kutatók tanulmányukban.

fogyókúra, gyümölcs, cukor, kalória, fruktóz, glükóz, diéta, gyümölcs | InforMed Hírek9   InforMed | MTI
Amikor glükóztartalékuk lecsökken, az emberek egyre nehezebben állnak ellen az ételeknek, egyre kevésbé képesek kontrollálni a vágyat, hogy egyenek. A glükóz hiánya különösen az elhízott embereknél vezet csökkent impulzuskontrollhoz az agyi szkenneléses vizsgálatok tapasztalata szerint.

A Yale és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel (fMRI) követték nyomon a tanulmányba bevont emberek agyi aktivitását, miközben ők nagy energiatartalmú ételek, gyümölcsök és zöldségek, valamint más tárgyak képeit nézték. A tizennégy egészséges önkéntes közül kilenc vékony volt, öt pedig kövér, mindegyiküknél két órával az étkezés után végezték el az agyi szkennelést. A teszt közben glükózinjekcióval megváltoztatták a résztvevők vércukorszintjét, hogy ennek hatását is nyomon követhessék agyukban.

Megállapították, hogy amikor alacsony lett az agyban a vércukor szintje, a jutalmazáshoz kapcsolódó két agyterület - az insula és a striatum - aktiválódott, jelezve az evésre irányuló vágyat. Eközben a prefrontális kéreg, amely általában elfojtja az evésre felszólító jeleket, kevésbé volt képes fékezni a késztetést, elvesztette az impulzus feletti kontrollját.

A "jó" szénhidrátokból (gyümölcsök, zöldségek, barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér) folyamatos az agy glükóz ellátása, míg a "rossz" szénhidrátokból (fehér kenyér, cukros italok, sütemények) nagy kiugrások, majd visszaesések jelentkeznek a glükózszintben. "A titok abban állhat, hogy olyan egészséges ételeket együnk, amelyek fenntartják a glükóz szintjét" - magyarázta Rajita Sinsha, a Yale kutatója. A szakemberek azt javasolják, hogy többször, kevesebbet érdemes ennie azoknak, akik nehezen állnak ellen a kalóriadús ételek csábításának.

A tanulmányt a Journal of Clinical Investigation című folyóiratban ismertették a szerzők.
| fogyókúra, gyümölcs, cukor, kalória, fruktóz, glükóz, diéta
2011-09-20 21:02:35
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop