Egészségesebb a sajt, mint a vaj?

Táplálkozási szakértők az állati eredeti zsírok fogyasztásának csökkentését ajánlják egy ideje a koleszterinszint csökkentése érdekében, dán kutatók eredménye azonban arra utal, hogy a sajt nem árt egészségünknek.

sajt, vaj, koleszterin, állati zsírok | MTI Hírek 2011 ;8
Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik egy 6 hetes periódus alatt naponta ettek sajtot, alacsonyabb volt az LDL koleszterin szintje, mint az energiatartalmában egyenértékű mennyiségű vajat fogyasztó önkénteseknek.

A tesztbe ötven embert vontak be, akik étrendjét ellenőrizték, majd a csoport egyik felénél sajttal, a másik felét pedig vajjal egészítették ki a napi menüt. Ezt a kiegészítő táplálékadagot úgy állapították meg, hogy a tehéntejből készült sajt és vaj is - mint állati eredetű zsiradék - a naponta táplálékkal bevitt energia 13 százalékának feleljen meg.

A kísérlet végére a többlet zsírbevitel ellenére a sajtot evők LDL koleszterinszintje nem emelkedett, a többlet vajat fogyasztóknál azonban átlagosan hét százalékkal növekedett a "rossz" koleszterin szintje - állapították meg a Koppenhágai Egyetem kutatói Julie Hjerpsted vezetésével.
| sajt, vaj, koleszterin, állati zsírok
2011-11-17 13:17:41
Kapcsolódó cikkek
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop