Az egyértelműbb élelmiszer-címkézés segíthet a tudatosabb ételválasztásban

Amerikai szakemberek szerint az egyértelműbb élelmiszercímkék, amelyek nem csupán a termék egy adagjának, hanem egészének kalória- és tápanyagtartalmát is feltüntetik, segíthetnek a vásárlóknak a tudatosabb ételválasztásban.

egészséges táplálkozás, élelmiszercímkék, kalória, tápanyag | InforMed Hírek11   InforMed | MTI
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság (FDA) kutatói által készített tanulmány 9500 amerikai felnőtt bevonásával készült. A résztvevőknek különböző élelmiszercímkéket kellett szemügyre venniük, amelyek a termék egészére, egyetlen adagjára vagy mindkettőre vonatkozóan tűntették fel a kalória- és tápanyagtartalmat. Az önkénteseknek meg kellett mondaniuk, hogy mennyire tartják egészségesnek a termékeket, például mekkorára becsülik egyetlen adag zsírtartalmát. Ezután össze kellett hasonlítaniuk a chipsek vagy a mélyhűtött ételek különböző típusait az alapján, hogy melyiket mennyire tartják egészségesnek.

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című folyóiratban közölt eredmények szerint az emberek akkor tudják a legjobban megítélni az élelmiszerek egészségességét - illetve összehasonlítani különböző típusaikat -, ha a kalóriatartalom az egész termékre, vagy az egészre és egy adagjára vonatkozóan is fel volt tüntetve.

"Úgy vélem, hogy az embereknek nehézséget jelent az élelmiszer-címkék pontos értelmezése - hangsúlyozta Eric Matheson, a Dél-Kaliforniai Orvostudományi Egyetem táplálkozástudományi szakembere. - Olyan ez, mintha információtúladagolásban szenvednének."

Egyértelműbb feliratozással azonban a fogyasztóknak nem kellene bonyolult szorzásokba bocsátkozniuk ahhoz, hogy az egy adagra vonatkozó adatok alapján kiszámítsák a termék egészének tápértékét.

A szakértő ugyanakkor rámutatott arra, hogy nem lehet biztosan tudni, vajon a tápértékadatok világosabb feltüntetése hatással lesz-e az emberek vásárlási, illetve táplálkozási szokásaira - miként azt sem tudni, hogy az FDA mikor, illetve fog-e egyáltalán változtatásokat bevezetni az élelmiszer-címkézés szabályozásában.

| egészséges táplálkozás, élelmiszercímkék, kalória, tápanyag
2013-01-24 22:28:48
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop