A kiszáradás kevésbé ismert okai

Testünk 80 százaléka víz. Ha ennek a mennyiségnek akár csak a másfél százalékát is elveszítjük, már csökkenhet a teljesítmény, romlik a hangulat, az agytevékenység.

víz, kiszáradás, folyadélháztartás, folyadékszükséglet, víz | InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.

Vannak egyértelmű okok is - például a nagy meleg, a megerőltető edzés, vagy az általában kevés folyadékfogyasztás - de sok kiváltó ok nem ilyen kézenfekvő. Lássuk, melyek ezek:

Diabétesz A cukorbetegek, különösen azok, akik nem is tudnak betegségükről, fokozott kockázatnak vannak kitéve. Amikor felmegy a vércukorszint, a szervezet fokozott vizeletürítéssel reagál, mely kiszáradáshoz vezethet.

Menstruáció Egy pohár vízzel több szükséges naponta a menstruáció ideje alatt. Az ösztrogén és progeszteron hatással van a szervezet vízháztartására, és amikor ezek hullámvasút-szerűen változnak, fokozni kell a folyadékbevitelt.

Egyes vényre kapható gyógyszerek Nézzük meg a felírt gyógyszer listáját a mellékhatásokról, ugyanis sok gyógyszer vízhajtó hatású.

Szénhidrátszegény étrend A szénhidrátokat a szervezet együtt tárolja a folyadékokkal, kicsit fogyni lehet szénhidrátszegény étrend esetén. A mérlegen ez tetszetős, de kiszáríthat.

Stressz Stressz hatására a mellékvesék stresszhormonokat választanak ki. Folyamatos stressztől a mellékvesék kimerülnek, működésük elégtelen lesz. Mivel a mellékvesék termelik a szervezet folyadék- és elektrolit-szintjét szabályzó hormont is, kiszáradás és csökkent elektrolit-szint lehet a következmény. Rövidtávon segít a fokozott folyadékbevitel, de igazi megoldást csak a stressz kezelése hoz.

Irritábilis bélszindróma Az egyébként is kellemetlen betegség tünetei lehetnek a hányás és hasmenés, ami szintén kiszáradáshoz vezethet.

Edzés Az edzés utáni kiszáradás nemcsak az élsportolók problémája, bárki, aki izzad futás, kerékpározás vagy egyéb sporttevékenység közben, vizet veszít, ami hosszú távon kiszárít.

Terhesség A várandósság alatti puffadás a vízvisszatartás jele, ami a szervezet kísérlete a kiszáradás elkerülésére. Emellett a reggeli hányás is kiszárít, tehát a kismamának fokozott folyadékbevitelre van szükségük.

Idős kor Idős korban csökken a szervezet vízmegtartó képessége, és csökken a szomjúságérzet is. Idős korban ajánlatos egy üveg vizet karnyújtásnyira elhelyezni.

Táplálék-kiegészítők Csak azért, mert valami természetes vagy „bio”, még nem jelenti azt, hogy nem serkentheti a hólyagot túlműködésre. A petrezselyem, zellermag, a vízitorma és a pitypang például vízhajtó. Beszéljen dietetikussal, mielőtt bármi kiegészítőt szedne.

Nagy magasság A nagy magasságokhoz a szervezet gyorsabb légzéssel és gyakoribb vizelet kiválasztással akklimatizálódik. Bár mindkettő fontos a magassági oxigén szinthez való alkalmazkodáshoz, szintén kiszárít.

Alkoholfogyasztás Nem kell ahhoz sokat inni, hogy az alkoholfogyasztásnak dehidráció legyen a következménye, az alkohol erősen vízhajtó hatású, és csökkenti az éberséget, tehát nem is lehet idejében érzékelni a kiszáradás jeleit.

Túl kevés gyümölcs és zöldség fogyasztása Ha valaki nem eszik naponta ötször gyümölcsöt vagy zöldséget, vízzel kell pótolnia a hiányzó mennyiséget.

Szoptatás A szoptatás során víz, elektrolitok, fehérjék, ásványi anyagok és más összetevők – kerülnek az anya testéből a babába, természetesen csökken az anyai szervezet vízkészlete, amit pótolni kell.

Health

| víz, kiszáradás, folyadélháztartás, folyadékszükséglet
2014-11-05 12:36:00
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop