„Magyar konyha”

Annak ellenére, hogy az emberek ma már több egészséges élelmiszert, köztük teljes értékű gabonát és halat esznek, a hizlaló, silány ételek fogyasztásában még nagyobb emelkedés figyelhető meg - derült ki a The Lancet című brit orvosi folyóiratban közölt tanulmánysorozat egyik részéből, amely 190 országra kiterjedően vizsgálta az emberek táplálkozási szokásait, Magyarországot a legkevésbé egészségesen táplálkozó nemzetek közé sorolva.

egészséges élelmiszer, egészséges táplálkozás, elhízás | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Egy nemzetközi kutatócsoport több mint 320 olyan felmérést fésült át az 1990 és 2010 közötti időszakból, amelyekben a résztvevők maguk értékelték az étrendjüket. A szakemberek azt vizsgálták, hogy az emberek milyen gyakorisággal számoltak be 17 szokványos enni- és innivaló, köztük az egészséges - gyümölcsök, zöldségek, halak -, és az egészségtelen lehetőségek - só, feldolgozott húsok, cukros üdítőitalok - fogyasztásáról. A tanulmány a The Lancet című brit orvosi folyóirat online kiadásában látott napvilágot egy elhízással foglalkozó tanulmánysorozat részeként.

A tanulmány szerint az idősebbek helyesebben táplálkoznak, mint a fiatalok, és a nők általában egészségesebben esznek, mint a férfiak. Összességében Csád, Sierra Leone, Mali, Gambia és Uganda lakosságának étrendje a legegészségesebb. A legegészségtelenebben táplálkozó nemzetek közé tartozik Örményország, Magyarország, Belgium, Csehország és Kazahsztán.

Az egészséges élelmiszerek fogyasztásában Tunézia, Barbados, a Zöld-foki Köztársaság, Mauritius és Izrael állnak az élen, míg az egészségtelen ételek fogyasztását tekintve Azerbajdzsán, Szlovákia, Csehország, Belgium és Hejlungcsiang kínai tartomány a listavezetők. Az Egyesült Államok esetében vegyes a kép: az egészséges és az egészségtelen ételek fogyasztása is megnövekedett.

Bár az értéktelen ételek fogyasztása nyugaton a legnagyobb, ma már Kína és India is egyre feljebb kapaszkodik a negatív ranglétrán, így a helyi kormányoknak ideje lenne közbelépniük. Az eredmények szerint Afrika és Ázsia néhány országában semmilyen fejlődés nincs az emberek étrendjében az elmúlt húsz évben.

A tanulmánysorozat szerzői azt is megállapították, hogy az elhízás elleni globális erőfeszítések „elfogadhatatlanul lassan” haladnak, és 2010 előtt csupán minden negyedik ország fogalmazott meg irányelveket az egészséges táplálkozásra vonatkozóan. Kevesebb mint egy nemzedék alatt a gyermekkori elhízás mértéke világszerte drasztikusan megemelkedett, és jelenleg kevés ország tesz lépéseket a fiatalok megóvása érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2014-ben a világ felnőtt lakosságának 39 százaléka túlsúlyos, 13 százaléka elhízott volt, egy évvel korábban mintegy 42 millió öt éven aluli gyermek volt túlsúlyos vagy elhízott.

The Lancet

| egészséges élelmiszer, egészséges táplálkozás, elhízás
2015-02-19 23:11:51
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop