Hirdetés

Nem mindegy, mikor, mit és mennyit eszünk!

Az életmód kérdései közül a magyar ember számára talán az étkezés a legkínosabb. Azért, mert szeretünk "jókat enni". Ami annyit jelent, hogy sokat, és lehetőleg "tartalmas" ételeket. Ennek következtében aztán eléggé elhízott és koszorúér-betegség által sújtott nemzet lettünk.

táplálkozás, megelőzés |

Gyógy-ír   Kisalföld

Az egészséges táplálkozás egyik alapszabálya, hogy ne fogyasszon a szükségesnél magasabb kalóriatartalmú ételt és italt. A szükséges pedig annyit jelent, amennyit a mindennapi tevékenységhez a szervezet felhasznál. Logikus, hogy így sem fogyni, sem pedig hízni nem fog Természetesen a mennyiség mellett az sem mindegy, hogy minőségileg mit eszik az ember. Ezen a téren szerintem az a legfontosabb, hogy alapvetően nem kell semmit megtiltani. Kivéve persze, ha valamely betegség miatt szigorú diétára szorul a páciens. Ugyanis a szigorú tiltás gyakran szorongást, állandó feszültséget válthat ki az emberből. S ha mégiscsak fogyaszt a tiltott ételből, a bűn nyomasztó érzése sem marad el. Pedig itt csupán arról van szó, hogy kerülni kell a koleszterinben, szénhidrátban gazdag ételek rendszeres fogyasztását. Fogyasszon minél több alacsony zsírtartalmú tejterméket, sovány (pulyka, csirke, hal) húsokat, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, zöldséget és gyümölcsöket. De lehetőleg változatosan. A cukros üdítőitalok helyett inkább az ásványvizet vagy a cukormentes italokat válassza. De szó nincsen arról, hogy ne egyen esetenként süteményt, vagy akár egyszer-egyszer pacalt. Viszont ne rendszeresen! Konyhatechnika

Az sem mindegy, hogy milyen konyhatechnikával készíti el az ételét. Itt van például a hal, amit fentebb példaként említettem mint ajánlott, egészséges húsfélét. Na, de az olajos hal már kifejezetten nehéz ételnek számít. Természetes, hogy olykor az ember elfogyaszt egy-egy olajoshal-konzervet, ettől még semmi baja nem lesz. De ne rendszeresen! Mennyire sózzunk?

Talán leggyakoribb a sózás kérdése. A túlzott konyhasófogyasztás hatására megnő az erekben keringő vér mennyisége, ami növeli a vérnyomást. Ebből azonban nem az következik, hogy abszolút sótlanul kell enni, hanem csupán az, hogy nem kell túlsózni az ételt. Gyakori eset, hogy meg sem kóstolják a krumplit vagy a húst, az emberek máris nyúlnak a sószóróért. Na, hát ezt nem kellene! Koffein és alkohol

A tömény szesz kerülendő, mert rendszeres fogyasztása esetén csupán az a kérdés, hogy kialakul-e az embernél a súlyos szívizom-elfajulás, a következményes szívelégtelenséggel, vagy hamarabb elviszi-e a májzsugor. Természetesen itt sem azt mondom, hogy az ember időnként nem kóstolhat meg egy-egy "rettenetest", hiszen attól kutya baja nem lesz. Probléma csak akkor van, ha az ember nem ismeri a mértéket. S ez bizony elég gyakori. Tehát az italfogyasztásra is csupán az vonatkozik, mint annyi másra az életben, tudni kell, hogy hol a határ. A kávéból lehetőleg válassza a koffeinmenteset vagy a cappuccinót. Semmi szükség a koffeinre, az csak felzaklatja az embert, és a gyomornak sem használ. Mit ellenőrizzünk?

A kérdés tehát az, hogy miként előzhetjük meg a koszorúér-betegséget. Ehhez tudni kell azt, hogy szükségünk van-e speciális diétára, vagy elegendőek az általános étkezési tanácsok. Mit érdemes rendszeresen ellenőrizni? Először is a testsúlyunkat, a vérnyomásunkat, a vércukor-, vérkoleszterin- és trigliceridszintünket. Mert a legfontosabb a megelőzés!

táplálkozás, megelőzés

2002-07-18 12:08:46

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop