Megint a vörös húsok…

A növényi eredetű fehérjék nagy mennyiségű fogyasztása csökkentheti, míg az állati fehérjék, különösen a vörös húsok fogyasztása növelheti a halálozás kockázatát. A tanulmányt a Massachusettsi Általános Kórház kutatói a JAMA Internal Medicine című orvosi folyóiratban közölték.


A kutatók két hosszú távú tanulmány, a Nurses' Health Study (NHS) és a Health Professionals Follow-up Study (HPFS) adatait dolgozták fel. Az 1980-as években indult vizsgálatok több mint 170 ezer ember egészségi adatait gyűjtötték össze.

A résztvevők kétévente egészségükre, négyévente táplálkozásukra vonatkozó kérdőíveket töltöttek ki. A kutatók több mint 30 évnyi NHS-adatot és 26 évnyi HPFS-adatot elemeztek. Ez alatt a vizsgáltak közül több mint 36 ezren meghaltak: majdnem kilencezren szív-és érrendszeri betegségek, nagyjából 13 ezren rák és körülbelül 14 ezren egyéb okok miatt.

A kutatók gyenge kapcsolatot mutattak ki az állati eredetű fehérjék - húsfélék, tojás, vagy tejtermék - nagy mennyiségű fogyasztása és a halálozás megemelkedett kockázata között, míg a növényi eredetű fehérjék - kenyér- és gabonafélék, tészták és hüvelyesek - fogyasztását az alacsonyabb halálozási aránnyal hozták összefüggésbe.

Megállapították, hogy az állati eredetű fehérjék fogyasztása csak azoknál a résztvevőknél növelte a halálozás kockázatát, akik legalább egy egészségtelen életmódbeli tényezővel rendelkeztek, vagyis elhízottak vagy kórosan soványak voltak, sok alkoholt fogyasztottak, dohányoztak, vagy keveset mozogtak, de az egészségesen élő vizsgáltaknál nem.

A kutatók szerint az állati fehérjék közül főleg a feldolgozott és feldolgozatlan vörös húsok, így a marhából és sertésből készült termékek fogyasztása függ össze a fokozott halálozási kockázattal, ezért ajánlatos inkább halat, vagy baromfit enni.

| növényi eredetű fehérje, állati fehérje, halálozás kockázata, táplálkozás
2016-08-04 02:06:53
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop