Designer rizs

A cukorbetegség, a rák egy típusa és az elhízás megelőzésében is segíthet egy új genetikailag módosított rizs, amelynek kedvező élettani hatásaiból a világnépesség több mint fele profitálhatna - állítják ausztrál kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmányukban.

elhízás, cukorbetegség, genetikailag módosított rizs, designer rizs | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A Tasmania Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amellyel növelni tudják a rizs rezisztens keményítő tartalmát, ezáltal a gabonaféle emészthetőbbé válik és fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség valamint az elhízás kialakulásának kockázatát.

"Az eljárást más gabonafélék, például a búza esetében is lehetne alkalmazni, a magas rezisztens keményítő tartalmú élelmiszerek a különböző bélbetegségek, köztük a rák kialakulásának kockázatát is csökkentik.

A rizs a világnépesség több mint fele számára jelent fontos táplálékforrást. Az ázsiai országokban egyre nő a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők, valamint az elhízottak aránya, de az új "designer rizs" segíthet az egészségi problémák visszaszorításában.

A kizárólag glükózból felépülő keményítő gyors megemésztése "cukorbombaként" hat a szervezetre. A rezisztens keményítő nem csupán a cukorbomba hatás jelentkezésének valószínűségét, hanem az étvágyat is csökkenti, és jó táptalajt biztosít az egészséges mikrobák számára.

| elhízás, cukorbetegség, genetikailag módosított rizs, designer rizs
2016-10-27 23:16:08
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop