Mesterséges édesítőszerek: ártalmas?

A mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának a Canadian Medical Association Journal-ban (CMAJ) publikált tanulmány szerint, melyet Manitoba Egyetem kutatói készítettek.


A kutatók a mesterséges édesítőszerek hosszú távú káros hatásait vizsgálták, 37 tanulmány adatait elemezték, amelyek mintegy 400 ezer ember átlagosan tíz évig tartó megfigyelésén alapultak. A tanulmányok közül 7 készült a klinikai tesztekre jellemző véletlenszerű kontrollcsoporttal, ezekben 1003 embert követtek átlag 6 hónapig.

Az elemzésből kiderült, hogy a mesterséges édesítőszerek használata nem okozott súlycsökkenést, viszont kapcsolatba hozhatók a súlygyarapodás és elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatának növekedésével.

Bár emberek milliói használnak rutinszerűen mesterséges édesítőket, a klinikai tesztek szerint ezek szándékolt haszna nem volt egyértelmű a testsúly kordában tartásában - mondta el Ryan Zarychanski, az egyetem társult professzora.

A tanulmány vezető szerzője óvatosságra intette a mesterséges édesítőszereket használókat mindaddig, amíg a szerek hosszú távú hatásait teljesen fel nem térképezik. A kutatók már egy új vizsgálatot kezdtek a manitobai Gyermekkórház Kutatóintézetében, hogy felmérjék, a terhes nők mesterséges édesítőszer fogyasztása hatással van-e a megszületett gyermekek súlyára, anyagcseréjére és bélbaktérum flórájára.

Világszerte terjed az elhízási járvány és az azzal kapcsolatos betegségek, a mesterséges édesítőszerek használata pedig rendkívül elterjedt, ezért további kutatásokkal kell vizsgálni, hogy van-e hasznuk.

| mesterséges édesítőszer, elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség
2017-07-19 22:42:06
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop