Jóból is megárt a sok!
"Ez a kacsasült pompás látványt nyújt" vélekedett egy vendég, amikor a pincér elétette a zsíros lakomát. Azonban kevésbé voltak élvezetesek a nehéz étel mellékhatásai: a hasfájás, a heves gyomorégés és puffadás. Mindez arra figyelmeztetett, hogy túl sok volt a "jóból"!
Egy sor olyan panasz és betegség van, amelyet a helytelen táplálkozás vált ki. Ilyenek például a gyomorpanaszok, a székrekedés, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere-zavarok.
"KŐ" VAN A GYOMROMBAN!Hasfájás, felfújtság, teltségérzés vagy gyomorégés sokan ismerik ezeket a kellemetlen problémákat. A puffadás elsősorban akkor fordul elő, ha a táplálékot nem rágjuk meg alaposan, de egyes káposztaféleségek is felfúvódást okoznak. A gyomorégés azt jelzi, hogy túl sok gyomorsavunk képződött, mivel a gyomor bizonyos sejtjei így reagálnak a "stresszre": a túl forró, vagy túl erős ételekre.
Tippek- Egyen inkább többször (naponta 5-6-szor) keveset.
- Rágjon meg minden ételt jól. Mindig legyen ideje az étkezésre az ideális fél óra lenne.
- Kerülje a túl forró és túl hideg ételeket.
- Ha érzékeny a gyomra, tartózkodjon az alkoholtól, nikotintól és kávétól, mivel ezek elősegítik a gyomorsav képződését.
- Csak kevés sót és borsot használjon az ételek ízesítésére. Helyettesítse ezeket finom (az emésztést is elősegítő) zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel, kaporral, majoránnával, édesköménnyel. De ne használjon erős fűszereket, mint a chili vagy a cayenne-bors.
- A zsíros és zsírban sült ételek (sült krumpli, majonéz) tabuk.
- Ha bizonyos ételekre érzékeny, azt feltétlenül jegyezze meg.
Szintén gyakori probléma a székrekedés. Ez a panasz megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással kedvezően befolyásolható.
Megelőzésére lehetőleg sok ballasztanyagot kell a szervezetünkbe juttatnunk. Ezek ugyanis a "belek takarítóbrigádjának" nevezhetők. Az emésztőenzimek nem bontják le, de a bélben megduzzadnak, megnő a térfogatuk, így segítik a béltevékenységet.
Naponta legalább 30 g ballasztanyagot kell ennünk. Ennek felét tartalmazza három és fél szelet, teljes őrlésű lisztből készült rozskenyér. A másik felét zöldségekből és gyümölcsökből kell fedeznünk. Különösen gazdag ballasztanyagban például a zöldborsó, a brokkoli, a lencse, a bimbós kel, a vörös és a fehér káposzta, illetve a cékla.
Tippek- Fokozatosan álljon át a ballasztanyagban gazdag táplálkozásra, mivel az átmeneti időszakban a belek puffadással vagy teltségérzéssel reagálhatnak.
- Igyon sokat (naponta legalább két litert), hogy a ballasztanyagok azonnal megduzzadhassanak és ne csapódjanak ki.
- Azonnali segítséget nyújt reggelente egy adag, éhgyomorra elfogyasztott nyers savanyú káposzta, vagy több szem áztatott aszalt szilva, illetve azok préselt leve (például Steinberger-levek).
- A lactulose, az indiai pszillikummag és a keserű gyógynövények, illetve gyógyvizek is segítenek székrekedés ellen.
A magas vérnyomást is figyelembe kell venni a táplálkozásnál. Bizonyos embereknél (sóérzé-kenyeknél) a mértéktelen konyhasófogyasztás (napi 12-15 g) növelheti a magas vérnyomást. Ezért a magas vérnyomásra hajlamosaknak a sószegény táplálkozást kell előnyben részesíteniük. Maximum napi 4-6 g só elfogyasztása javasolt.
Tippek- Mondjon le a túl sós ételekről (heringkonzerv, sózott termékek), és mértékkel használjon mindenhez sót.
- Sok élelmiszer már magában is túl sok sót tartalmaz, például egyes sajtféleségek és kolbászáruk (szalámi, füstölt sonka). Ezekből csak keveset és ritkán egyen.
- Bizonyos fűszerek és zöldfűszerek (például rozmaring, kakukkfű, paprika, petrezselyem) só nélkül is javítják az ételek ízét. Figyelem! Az erős fűszerek is emelik a vérnyomást.
- Ne használjon kész fűszerkeverékeket, mivel ezek sok sót tartalmaznak.
Magas vérzsírérték esetén különösen nagy jelentősége van a tudatos táplálkozásnak. Bizonyos zsírok ugyanis lerakódnak az artériákban, érelmeszesedéshez, majd keringési zavarokhoz vezetnek. A vérben többféle zsírt mérünk: például triglicerideket és a koleszterint. A trigliceridek általában a kalóriadús táplálkozás és a szénhidrát-, illetve alkoholfogyasztás esetén növekednek. Míg a koleszterinszint emelkedését a túlzott zsírfogyasztás (főleg az állati eredetű zsírok, a hús, a tojás, a majonéz) és a stressz okozza.
Tippek- Alacsony zsírtartalmú sajtokat válasszon.
- Főzzön, süssön zsír nélkül. Ez kiválóan megoldható sütőfóliában, római tálban, de speciális rétege-zésű serpenyőben is.
- Helyettesítse az állati eredetű zsírokat növényi eredetűvel. Vaj helyett süssön olívaolajjal, bogáncsolajjal, búza- vagy kukoricacsíra-olajjal.
- Korlátozza cukor- és édességfogyasztását, mondjon le a rendszeres alkoholfogyasztásról.
- A ballasztanyagokban és keményítőben gazdag élelmiszerek csökkenthetik a vérzsírértéket.
- Egyen rendszeresen tengeri halat.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
2002-07-25 15:24:18