Hirdetés

Barnuló húsú galambgomba

Nyáron és ősszel lomb- és fenyőerdőinkben egyaránt gyakran megjelenő, halszagú, barnuló húsú és változatos kalapszínű gomba.

barnuló, húsú, galambgomba, gomba |

Gyógy-ír   Kisalföld | Sey, L.

b>Kalapja 5-13 cm széles, fiatalon gömbölyded, majd középen bemélyedve ellaposodik. Színe többnyire borvörös, kármin- vagy feketéspiros, ibolyás színű, középen gyakran bíborfekete, de lehet barnás- vagy zöldesvörös sárga foltokkal és kifakult középpel. Felülete nedves időben tapadós, szárazon matt, kalapbőre félig lehúzható. Az idősebb gomba kalapszéle bordázott.

Sűrűn álló lemezei kissé morzsalékonyak, fiatalon krémszínűek, később okkeresek, nyomáshelyeken barnulnak.

Tönkje 4-10 cm magas és 1,5-3 cm vastag. Alakja általában hengeres vagy felfelé kissé vékonyodó, de előfordulnak bunkós, illetve hasas példányok is. Alapszíne fehér, többé-kevésbé vörös színnel futtatott, esetleg egyenletesen vörös színű. Nyomásra szürkésbarnán foltosodik

Húsa kemény, tömör. Színe a kalapban fehér, a tönkben lehet enyhén barnás. Ha eltörjük, a levegőn nagyon gyorsan megbarnul. Szedéskor gyümölcsillatú, majd néhány perc elteltével heringszagúvá válik. Íze édeskés.

Főzéskor a nyersen érzett halszag eltűnik, és kellemes ízű és szagú gombává válik. Más gombával keverve vagy akár önállóan is sokféle gombás étel elkészítésére alkalmas.

Többféle galambgombához hasonlít, de ha barnuló húsára és heringszagára odafigyelünk, más gombával nem téveszthetjük össze. Ehető voltáról kóstolással is megbizonyosodhatunk. A tönkből egy kis darabot nyelvünk hegyével megízlelünk, és ha az csípős ízű, akkor bizonyára más, fogyasztásra alkalmatlan galambgomba fajt gyűjtöttünk.

Sey, L.
barnuló, húsú, galambgomba, gomba

2002-07-29 11:01:54

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop