Barnuló húsú galambgomba
Nyáron és ősszel lomb- és fenyőerdőinkben egyaránt gyakran megjelenő, halszagú, barnuló húsú és változatos kalapszínű gomba.
Sűrűn álló lemezei kissé morzsalékonyak, fiatalon krémszínűek, később okkeresek, nyomáshelyeken barnulnak.
Tönkje 4-10 cm magas és 1,5-3 cm vastag. Alakja általában hengeres vagy felfelé kissé vékonyodó, de előfordulnak bunkós, illetve hasas példányok is. Alapszíne fehér, többé-kevésbé vörös színnel futtatott, esetleg egyenletesen vörös színű. Nyomásra szürkésbarnán foltosodik
Húsa kemény, tömör. Színe a kalapban fehér, a tönkben lehet enyhén barnás. Ha eltörjük, a levegőn nagyon gyorsan megbarnul. Szedéskor gyümölcsillatú, majd néhány perc elteltével heringszagúvá válik. Íze édeskés.
Főzéskor a nyersen érzett halszag eltűnik, és kellemes ízű és szagú gombává válik. Más gombával keverve vagy akár önállóan is sokféle gombás étel elkészítésére alkalmas.
Többféle galambgombához hasonlít, de ha barnuló húsára és heringszagára odafigyelünk, más gombával nem téveszthetjük össze. Ehető voltáról kóstolással is megbizonyosodhatunk. A tönkből egy kis darabot nyelvünk hegyével megízlelünk, és ha az csípős ízű, akkor bizonyára más, fogyasztásra alkalmatlan galambgomba fajt gyűjtöttünk.
Sey, L.2002-07-29 11:01:54