A paleo diéta eddig ismeretlen veszélye

Összefügghet a szívbetegségek egyik markerének vérszintje és a paleo étrend követése között az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatói szerint. A tanulmányt a European Journal of Nutrition című szaklap közölte.

paleo diéta, szívbetegség, marker, TMAO | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A vizsgálatban 44 paleo étrenden élő és 47 szokásos étrendet követő ember vett részt.
A kutatók a trimetilamin-N-oxid (TMAO) mennyiségét vizsgálták. A TMAO a bélrendszerben képződik, a bélbaktériumok termelik. Ha a vérben magas a szintje, az fokozza a szívinfarktus és a trombózis kockázatát.

A vitatott paleo, vagyis paleolitikus, őskőkori étrend hívei főként húst, zöldségeket, magvakat és néhány gyümölcsfélét esznek, kerülik a gabonaféléket, a hüvelyeseket, a tejtermékeket, a sót, a finomított cukrot és olajokat.

A paleodiéta növekvő népszerűsége miatt fontos megismerni, milyen hatással van az étrend az egészségre.

"A paleo hívei gyakran hangoztatják, milyen jót tesz az étrend a bélrendszernek, a mi kutatásunk azonban azt mutatja, hogy a bélben termelődő TMAO-ra ez nem igaz, mivel ennek nagy koncentrációja a szív egészségét károsítja. Azt is megállapítottuk, hogy a paleo étrenden élők bélrendszerében kevesebb volt a hasznos baktérium, ami az alacsony szénhidrátbevitellel függ össze. Ez hosszú távon más krónikus betegségek kialakulásához is vezethet" – mondta a kutatás vezetője.

A TMAO nagy koncentrációja valószínűleg a teljes kiőrlésű gabonák hiánya miatt alakul ki. "Ez lehet az oka, hogy a sok teljes kiőrlésű gabonát fogyasztó népesség körében viszont alacsony a szívbetegségek kockázata"-

A paleocsoportnál a TMAO-t előállító baktériumok koncentrációja is nagyobb volt. "A paleo étrend kizárja a gabonaféléket. Tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonák remek forrásai a fel nem szívódó keményítőnek és sok más rostnak, melyek létfontosságú szerepet játszanak a bélflóra egészségében. Mivel a TMAO a bélben termelődik, a teljes kiőrlésű gabonafélék hiánya annyira megváltoztathatja a bélflórát, hogy a TMAO-ból több jöhet létre". -

A paleo diétán élők naponta fogyasztanak vörös húsokat, amelyekben a TMAO előállításához szükséges előanyagok vannak, ráadásul az ajánlott mennyiség kétszeresét viszik be telített zsírokból, ami aggodalomra adhat okot a kutató szerint.
| paleo diéta, szívbetegség, marker, TMAO
2019-07-26 09:25:49
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop