Minden nap egy kis bor vagy kávé, és megelőzhető a vesekő

Egy nemrégiben készült tanulmány megerősítette a már sokat hallott orvosi tanácsot: a vesekő megelőzésének kulcsa a bő folyadékbevitel. De emellett a vizsgálatoknak további eredményei is voltak; ezek szerint egyes italfélék - ilyen például a bor vagy a kávé - hatékonyabbak más folyadékoknál.

vesekő, kávé, bőr, folyadékbevitel, megelőzés, vesekőképződés, vesekÅ‘ | The New York Times Health News Service   Medincorp | McKinney, M.

A vizsgált 81093 nő közül (40-65 év) azokban, akik a legtöbb folyadékot itták, 62 százalékkal kisebb valószínűséggel fejlődnek ki az elkövetkező nyolc évben vesekövek a legkevesebb italt fogyasztókéhoz képest. Minderről egy bostoni kutatócsoport számolt be, amelyet dr. Gary C. Curhan, a Brigham and Women's Kórház kutatója vezetett.

Pontosabban napi 2,5 dl bor fogyasztása 59 százalékkal csökkentette a fájdalmas kövek megjelenésének valószínűségét, míg ugyanennyi tea, kávé és koffeinmentes kávé már csupán 8, 10 illetve 9 százalékkal.

A grapefruitlé viszont érdekes módon 44 százalékkal növelte a rizikót, olvasható a kutatócsoport cikkében, amelyet az Annals of Internal Medicine áprilisi számában tettek közzé.

"Munkánk eredményei alapján elmondható, hogy a bevitt folyadék összmennyiségének növelése csökkenti a vesekő rizikóját, illetve hogy egyes italoknak különleges szerepe lehet ebben," tudtuk meg a cikkből.

A vesekövek ásványi anyagok felhalmozódásai, amelyek általában sok kalciumot és oxalátot tartalmaznak; a spenót, a kávé, a tea és a dió ez utóbbiban gazdag. A vesekő intenzív fájdalmakkal járhat, ha például elakad a vesékből a hólyagba vezető ureterek egyikében.

Hogy az egyik ital miért hat így, és a másik úgy, azt nem sikerült tisztázni. A vizsgálat azt valószínűsítette, hogy a koffein a vizelet hígítása és mennyiségének növelése által hat, mert ezáltal az ásványok nehezebben rakódnak le és állnak össze kővé. Ennek ellentmondani látszik, hogy a rizikó koffeinmentes kávéval is csökkenthető, ezért a kutatók szerint legalább további egy vegyi anyagnak is fontos szerepe lehet a rizikócsökkentésben.

Kicsit meglepő hír, hogy a tea és a kávé egyáltalán rendelkezik ilyen hatással, hiszen néhány tea- és kávéféleség kifejezetten sok oxalátot tartalmaz. Ennek alapján arra következtetnek, hogy a szervezet nem mindig abszorbeálja egyformán ezt a savat.

A koffeinhez hasonlóan az alkohol is megnöveli a vizeletmennyiséget. Ezért a bor magasabb alkoholszintjével magyarázható, hogy a sör már nem bizonyult ilyen hatékonynak (12 százalékos csökkenés), vélik a kutatók. A bornál töményebb szeszesitalok nem befolyásolják a rizikót.

Dr. Curhan és munkatársai nem kaptak választ arra, hogy a grapefruitlé miért növeli meg a vesekőképződés kockázatát, ráadásul a narancslé csupán jelentéktelen szintű változást okoz.

A tanulmány hatására "az orvosok egészen biztosan jobb tanácsokat tudnak majd adni," kommentálta a hírt dr. Leroy Nyberg, a bethesdai National Institutes of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases vezető urológusa.

A cikk nem szenzáció, de nagyban hozzásegít ahhoz, "hogy megértsük és megelőzhessük a vesekőkéződést," tette hozzá.

Voltak más szakértők is, akik üdvözölték a tanulmányt, de egyesek további kutatásokat tartanak szükségesnek.

"Ezek egy széleskörű és alapos vizsgálat eredményei," ismerte el dr. Alan Wasserstein, a Pennsylvania Egyetem klinikájának szakértője. Sajnos arra nem kaptunk választ, hogy egyes italok miért nyújtanak nagyobb védelmet másoknál, jelentette ki dr. Wasserstein. Remélem, hogy a további kutatómunka - főként a vizelet elemzésével - feltárja majd az összefüggéseket, tette hozzá.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| vesekő, kávé, bor, folyadékbevitel, megelőzés, vesekőképződés
2002-07-31 20:35:03
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop