Fogások és morzsák
Születésünk pillanatától tudatában vagyunk a táplálkozás kiemelkedő szerepének. Már újszülöttként ösztönösen bújunk édesanyánk mellkasához. Az alvás mellett a táplálék felvétele válik a legfontosabb életfunkciónkká. Ez később sem változik, csak némileg differenciálódik. Étkezési szokásaink alakulnak ki, amelyek akár egész életstílusunkat, életmódunkat meghatározzák. Gondoljunk csak arra, hogy a napi ötszöri étkezés hogyan osztja fel mindennapjainkat. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a társadalmak működése igazodik táplálkozási szokásainkhoz. Munkakezdés előtt megreggelizünk, munkahelyünkön ebédszünetet tartunk, majd este közös vacsora keretében eszünk a családdal. Szervezetünk működésében a rendszeres étkezés mellett azonban fontos szerepet kap a megfelelő tápanyagértékű, helyes étrend kialakítása is.
Pulzus 2000 ; Más-Kép Kft. | Miskei, O.
Az egészséges és változatos táplálkozás alapfeltétele az esszenciális tápanyagok kiegyensúlyozott fogyasztása. Ilyen tápanyagok az aminosavak, amelyeket a fehérjékben, a zsírsavak, amelyeket zsírokban és olajokban találunk meg, valamint bizonyos ásványi anyagok és vitaminok. Ezek alapján a tápanyagokat két csoportba sorolhatjuk: vannak makro- és mikrotápanyagok. Míg a makrotápanyagokból naponta nagyobb mennyiségek (akár több grammnyi) szükségesek, addig a mikrotápanyagokból milligrammyi mennyiség is elegendő. Ugyan nagy különbség van a kétféle elem tápanyagfelépítési arányaiban, azért szerepük ugyanolyan fontos.
A makrotápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok és néhány ásványi anyag) szolgáltatják a szervezet számára azt az energiát, amely a növekedést, a mozgást és a fennmaradást biztosítják. Alapvető szerepet játszanak az étrendben azok a mikroelemek (vitaminok, nyomelemek) is, amelyek a makrotápanyagok felhasználásában vesznek részt.
A makrotápanyagok összbevitele határozza meg energiaigényünket. Ezt mi egyszerűen csak kalóriaszükségletnek nevezzük. Kortól, nemtől, fizikai aktivitástól függően ez napi 1000 és 4000 kalória között változik. A kutatások azt mutatják, hogy a kisgyermekek, az ülőmunkát végző nők és a nyugdíjasok energiaigénye megközelítően napi 1600 kalória. Nagyobb gyermekek és aktív felnőtt nők esetében ez az érték 2000, míg kamasz fiúk és aktív férfiak esetében 2400 kalória. A rendszeresen nagyobb mértékű energiabevitel gyakran (főleg arra hajlamosoknál) elhízáshoz vezet. Viszont, ha alacsonyabb, a testsúly lecsökken, és a zsírraktárakból - kisebb mértékben a szervezet fehérjéiből - pótlódik az energia. A fogyókúrázó szervezetnek ezt a pótfelhasználási törekvését használják ki, sokszor látványos eredményekkel. Az energiaszükséglet drasztikus csökkentése azonban életveszélyes állapotot is eredményezhet (kóros soványság). Ezért fogyókúrázás esetén még fokozottabban kell ügyelnünk a kiegyensúlyozott energiabevitelre, pontosabban a szerves tápanyagok (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) megfelelő arányaira. Ezek mellett nem árt figyelemmel kísérnünk az esszenciális zsírsavak (különféle növényi olajok) és a makroásványok (pl. kálcium, foszfor, nátrium, klorid, magnézium) bevitelét sem.
A helyes táplálkozási szokások a rendszeres és megfelelő összetételű étrend kialakítása elengedhetetlen feltétele szervezetünk egészséges működésének. A normálistól való eltérés mindig zavarokhoz, a szervezet egyensúlyának felborulásához vezethet.
2002-08-02 15:59:33