Halak mindenekfelett...

... így kezdődik egy neves német szakácskönyv, amely röpke betekintést ad az édesvízi és tengeri halak páratlanul sokszínű világába. A halak felhasználhatósága annyira sokrétű, hogy most is csak rövid képet adhatunk e csodálatos élőlények világáról.

hal, táplálkozás | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(8):62-63   Celsus Kft. | Kreill, V.
A hal az összes húsfélével szemben egyedülállóan kedvező hatású a szervezetre, tehát nemhogy egészségtelen, hanem kifejezetten jót tesz szervezetünknek. A hal része lehet diétáinknak, fogyókúráinknak, vagy akár könnyed nyári ételeinknek is, hiszen zsírtartalma rendkívül alacsony. Sütése-főzése olyan egyszerű, hogy bárki elsajátíthatja és gyakorolhatja otthon is. Bátorításul: ízletes halétel már akár 10 perc alatt is elkészíthető, változatosságuk pedig határtalan. Sajnos, a világon kapható halfélék sokezres számához képest a hazai halhelyzet elkeserítően szegényes. Hazánknak nincs tengeri kikötője, sokan ezzel magyarázzák, hogy miért nincs nálunk megfelelő tengerihal-választék. Ám ha elutazunk Bécsbe, Münchenbe vagy Zürichbe, illetve bármelyik tengerekkel és óceánokkal nem övezett nyugati ország bármely városába, meglepve tapasztaljuk, hogy az ottani helyi piacok kínálatában legalább 20-30-féle tengeri halféle vásárolható, mert remekül megszervezik a szállítást.

SZEGÉNYES HALKÍNÁLAT - ITTHON

No de mi van a magyar folyókban és tavakban található édesvízi halcsodákkal? Elég sokféle hal található a hazai tavakban és folyókban is. Azok vajon hol vannak? Mert a piacokon csak a víztározókban, haltelepeken tenyésztett, táppal hizlalt, elzsírosodott halak találhatók. Az ilyen halak, a természetes vizekben felnövekvő társaikkal ellentétben, alig mozognak, egészségtelen körülmények között, összezsúfolva tartják és "hizlalják" őket, ami sajnos húsuk minőségén meg is látszik. Nincs még egy ország, amelynek folyói és tavai partján kizárólag bő zsírban sült tengeri hekk kapható. Mit keres ez a hal egy Balaton-parti strandbüfé lepusztult kínálatában? Miért nem a helyben fogott, friss halak sokasága színesíti a választékot? Sokan mondják azt is, hogy a magyarok nem szeretik a halat. Ha ez így van, azt hiszem, csak azért, mert valójában még nem is ettek jó minőségű, ízletesen elkészített halételt...

Most lássuk a halételek egyszerű és élvezetes alternatíváit!

Finom halételek

Posírozott angolna

A halak húsának kiválasztásánál egy kulcsszó mindig lebegjen szemünk előtt: frissesség.

Jó tanács: ha tehetjük, kerüljük a fagyasztott halakat, mert a zsenge halhús fagyasztáskor rendkívül sokat veszít élvezeti értékéből. Ha azonban ez nem megoldható, akkor a felengedést nagyon kíméletesen végezzük!

Az angolna Magyarországon igen kevessé fogyasztott, ám igazán finom ízű halféle. Elkészítése roppant egyszerű.

Hozzávalók: fejenként egy friss angolnafilé, vaj, vöröshagyma, halalaplé (nem kockából!), száraz fehérbor, köretnek zöldségek

Elkészítése: először a halalaplét készítsük el. Néhány halcsontot - lehet különböző fajta hal is -, halfejet, vöröshagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret öntsünk fel vízzel, és főzzük 20 percig. Ezután szűrjük le, és tegyük hűtőbe felhasználásig. Fagyasztani is lehet, jégkockatartóban eltéve könnyen hozzáférhető, amikor például mártást ízesítünk vele.

Vágjuk kockára a hagymát, és vajjal kikent hőálló tálra szórjuk rá. A halfiléket sózzuk, borsozzuk, majd bőrükkel lefelé helyezzük a hagymakockákra. A halfilék tetejére is szórhatunk belőle keveset, de egy filére maximum fél fej hagymát számoljunk. Ezután öntsünk a filék alá halalapléből és borból fele-fele arányban annyit, hogy a halszeletek feléig érjen. Fóliával takarjuk le, és tegyük 180 ºC-ra felmelegített sütőbe 5-7 percre. Közben a zöldségeket forrázzuk le, olívaolajban forgassuk át, és már tálalhatjuk is ezt a remek ételt. Ilyen módon az összes friss halszelet elkészíthető, de variálható is. Például egy halszelet alá ne fehérbort, hanem rozét öntsünk!

Sült kardhal-steak

A kardhal a halat nem kedvelők húsa, hiszen íze nem jellegzetes halízű, ezért kitűnő steak készíthető belőle. Ugyan ritkán kapható, azonban más halfélével is elkészíthetjük ezt a remek fogást.

Hozzávalók: fejenként egy vastagabb kardhalszelet, friss salátafélék, olívaolaj, balzsamecet, mustár, só, bors

Elkészítése: a halszeletet sózzuk, borsozzuk, majd egy kis kanál olívaolajon süssük meg mindkét oldalát piros-ropogósra. Közben az összetépkedett salátalevelekre öntsük rá a balzsamecetből, mustárból, szűzolajból készített vinegrette-öntetet. A halsteak kitűnő körete a friss mustáros öntetettel készült saláta.

Zsiradék nélkül sült lazacszelet cikóriával

Hozzávalók: fejenként egy lazacszelet, vagy filé, cikória, kapor, citrom, olívaolaj

Elkészítése: egy hibátlan bevonatú teflonserpenyőt forrósítsunk fel, és tegyük bele a halszeletet, sózzuk, borsozzuk meg. Közben a cikóriát karikázzuk fel, facsarjuk rá egy fél citrom levét, szűzolajjal locsoljuk meg, majd apróra vágott kaporral szórjuk meg. Ha a halszelet mindkét oldala megsült, már tálalhatjuk is. Az ily módon sütött hal rendkívül ízletes és egészséges, főleg, ha friss salátát fogyasztunk hozzá.

Lazacfilé citruspácban

Ez igazi hal-ételkülönlegesség! Mindenkinek ajánlom, hogy készítse el egyszer, mert egyedi ízei igazán különlegessé teszik bármelyik lakománkat. Elkészítése is pofonegyszerű.

Hozzávalók: személyenként egy nagyobb lazacfilé, narancs, citrom, grépfrút, kapor, sárgarépa, petrezselyem, só

Elkészítése: a citrusok húsát, a petrezselymet, a sárgarépát vágjuk kockára, és keverjük össze. Adjunk hozzá friss kaprot is. Egy átlátszó fóliadarabra terítsük ki a felkockázott zöldségek és gyümölcsök felét, majd helyezzük rá a besózott lazacfilét. A halszelet tetején terítsük el egyenletesen a citrusos zöldségek másik felét is, majd tekerjük be a fóliával úgy, hogy levegővel ne érintkezhessen. Tegyük hűtőbe 48 órára. Miután az idő letelt, bontsuk ki a halat a fóliából, távolítsuk el a pácot, majd éles késsel hajszálvékony szeleteket vágjunk belőle. Teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóssal, sajttal vagy salátával mennyei eledel.

Angolos tonhal

A tonhal - a köztudattal ellentétben - nem fehér húsú hal, amelyet hasábokban lefagyasztva, bepanírozva kaphatunk minden mélyhűtővel rendelkező üzletben. Húsának színe a vörösesbarnától a sötétbarnáig változhat a hal korától és a halhúsrésztől függően. Sajnos, ritkán kapható, azonban megéri keresni és kivárni, míg rátalálunk. Íze oly csodálatos, hogy egyetlen más hallal sem téveszthető össze. A friss tonhús annyira lágy, hogy vétek átsütni, elegendő csak enyhén párolni vagy sütni, hogy puha és omlós maradjon. A halszelet mindkét oldalát elegendő egy-egy percig sütni, így a szelet közepe még lágy marad. Friss madársalátával, esetleg vajon párolt zöldségekkel tálaljuk.

Kreil Vilmos

EXTRA TIPP

Készíthetünk a halszelethez mártást is. Például a serpenyőbe, ahol a hal sült, szórjunk egy kevés zöldborsot, adjunk hozzál 1 dl halalaplét, egy kanál fehérbort, forraljuk fel, azután keverjünk hozzá két evőkanál tejszínt, és vegyük le a tűzről. Végül adjunk hozzá egy diónyi vajat, óvatosan mozgassuk a serpenyőt, ilyenkor már ne keverjük. Ha elkészült, öntsük a sült hal tetejére.

| hal, táplálkozás
2003-07-25 14:55:52

Web Design & Development Prowebshop