Szennyezett zöldségek A legbiztosabb a főzés

Az élelmiszerek biztonsága miatti aggodalom akkor lángolt fel, amikor hárman meghaltak és százak betegedtek meg Georgia, Pennsylvania, Tennessee és Észak-Karolina államban hepatitis A vírustól. Az általában nem halálos kimenetelű vírusfertőzést a Mexikóból importált zöldhagymával kapcsolják össze.

élelmiszer, szennyeződés, vírus, fertőzés, vírus | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
A szakértők azonban azt mondják, hogy a fertőzött vagy szennyezett zöldségfélékről szóló hírek ne riasszák el az embereket attól, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak.

A teljes biztonságot csak a főzéssel lehet elérni. A lemosás azonban nagyon fontos, mert ez csökkenti az ártalmakat, mondja a betegségmegelőzéssel foglalkozó szakember.

Ha a zöldségféléket szennyezett talajon termelik, és piszkos vízzel öntözik, könnyen előfordul, hogy olyan patogéneket szívnak fel, mint a hepatitis vagy az E. coli. A hagyma esetében is ez lehetett a helyzet, ám ilyenkor a lemosás sem segít. Mégis azt ajánlják, hogy a bő, tiszta vízzel való lemosás legyen az első lépés a biztonság elérése érdekében, mert így a felületen megtapadó legtöbb szennyeződést el lehet távolítani.

Egyes becslések szerint a szennyezett vagy fertőzött élelmiszerek évente mintegy 76 millió megbetegedést és 5 ezer halálesetet okoznak ez Egyesült Államokban. A fogyasztók elsősorban a húsok és a hal miatt aggódnak, nem kevesebb probléma lehet azonban a gyümölccsel és a zöldséggel is.

Gondot okoz az is, hogy mire egy-egy teszt eredménye elkészül, az importélelmiszer gyakran már ott van a fogyasztók asztalán.

A fertőtlenítőben való lemosás újabb veszélyeket rejthet magában, az FDA is elsősorban a hideg vizes lemosást ajánlja. Minden zöldségfélénél más és más az eljárás, míg egy csomó zöldhagymát elég, ha lemosunk, két kiló brokkolit jobb először egy tálban áztatni pár percig, s csak utána leöblíteni.

A veszélyek ellenére a zöldségfélék fogyasztásának előnyei messze meghaladják a kockázatot, teszik hozzá a szakemberek.

Seattle Tmes
| élelmiszer, szennyeződés, vírus, fertőzés
2005-05-15 18:54:35

Web Design & Development Prowebshop