Hirdetés

A saláta mellé fogyasszunk egy kevés olajat is

Ha nyers zöldséget eszünk, fogyasszunk mellé kevés zsiradékot is, hogy a hasznos tápanyagok fel tudjanak szívódni, olvashatjuk egy kutatási jelentésben.

saláta, olaj, felszívódás |

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.

Amerikai kutatók azt figyelték meg, hogy a zsírtalan dresszinggel fogyasztott salátából a szervezet nem képes felhasználni az alfa-karotint, a béta-karotint és a likopint, pedig ezek az anyagok védelmet nyújtanak a rák és a szívbetegségek ellen.
Ha azonban a vizsgált személyek kevés zsírral vagy a szokásos öntettel fogyasztották a salátát, a karotenoidok szintje megemelkedett a vérükben.

A karotenoidok a gyümölcsökben és zöldségekben található vörös, sárga vagy narancsszínű pigmentek. Antioxidánsokként hatnak, megakadályozva a betegséget okozó szabad gyököket abban, hogy károsítsák a sejtek DNS-ét. A szabad gyökök hosszú távú káros hatása öregedéshez és krónikus megbetegedésekhez vezet.

Kísérletük során megállapították, hogy azoknak, akik zsírtalanul ették a salátát, a szervezetében gyakorlatilag semmi alfa-, béta-karotin vagy likopin nem szívódott fel. Ha azonban egy zsírszegény dresszinggel fogyasztották, megemelkedett a karotenoidszintjük, a zsíros öntettől pedig további emelkedés volt tapasztalható.

Mindez azért szükséges, mert a karotenoidok zsírban oldódnak, azaz zsírok segítsége nélkül lényegében egyáltalán nem szívódnak fel.

A főtt zöldségekre a fentiek nem vonatkoznak, azokból ugyanis jobban felszívódnak a karotenoidok.

– Mindebből azt a tanulságot lehet levonni, hogy a salátához jó, ha fogyasztunk egy kevés sajtot, húst vagy más zsiradékot, amennyiben a legtöbbet akarjuk kihozni ebből az értékes tápanyagforrásból – mondja dr. Wendy S. White.

A kutató hangsúlyozza azonban, hogy itt csak az egyensúly megteremtéséről van szó, hiszen napjainkban a legtöbb amerikai túlságosan sok zsírt fogyaszt.

– Nem azt mondjuk, hogy zsírban ússzon a saláta, de a zsírok is részei a kiegyensúlyozott étkezésnek. Mindenben a legjobb a mértékletesség.

A kutató hozzátette, hogy zsír nélkül is tartalmaznak a zöldfélék és a gyümölcsök hasznos anyagokat, mint például rostokat, C-vitamint és folsavat. Ha azonban a nyers zöldséget egy kis olajjal meghintjük, az nemhogy nem ártalmas, de elősegíti az értékes anyagok jobb felszívódását.

Reuters
saláta, olaj, felszívódás

2005-05-15 18:27:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop