A bioélelmezés segíthet az elhízott gyerekeken

Külföldi kutatók szerint a bioélelmezés segíthet az elhízott gyermekeken. A gyermekeket elsősorban immunrendszerük jobb felépülése miatt kezdték bioélelmiszerekkel etetni. (Dániában ennek megfelelően 3 éves korukig a kis emberkék csak organikus alapanyagokból készült ételeket kapnak.)

elhízás, kalória, bioélelem | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Baranyi, R.
A tudósok rájöttek arra, hogy ezek a gyermekek nem híznak el annyira, mint a hagyományos táplálékot fogyasztó társaik, kisebb adaggal is beérik és ritkábban betegek.

Mi lehet a lényeges különbség magyarázata? A bioval táplált gyermekek szervezete átáll a pótanyag-, vegyszer-, tartósító-, ízfokozó- és festékmentes ételek fogyasztására, melyek általában kevesebb sót és cukrot tartalmaznak, ám fűszerekkel mégis ízessé tehetők.

Minden ötödik német gyerek kövér, mely arányszám nem sokkal jobb Angliában vagy az USA-ban sem. Az elhízás elleni harcot a német fogyasztóvédelmi miniszter, Renate Künast is felkarolta szeptemberben a „Platform a táplálékozásért és a mozgásért” fórum létrehozásával. A kezdeményezés célja az egészséges életmód népszerűsítése, amely megelőzi, hogy minden ötödik gyermek kövér, minden tizenkettedik pedig betegesen túlsúlyos legyen Németországban.

Több országban iskolai programokat kezdett el a kormány.

Angliában a jövőben az oktatásban is erőteljesebben szorgalmazzák a sok gyümölcs és zöldség fogyasztását, ezen belül is a bio módon termesztett növények felhasználását. Európában és az Amerikai Egyesült Államokban mind többet hallani a bio-élelmiszerek felhasználásáról a kórházi és iskolai étkeztetésben.

Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban ígéretesek az eddigi eredmények, főleg az utóbbiban, ahol egyes közétkeztetéseknél már kötelező bioélelmiszert használni. Több száz olasz és osztrák iskolában főznek bio alapanyagokkal, figyelembe véve az egészséges táplálkozási alapelveket - adja hírül a nürnbergi BioFach vásár legutóbbi hírlevele.

Amerikában aggasztó a helyzet.

A legnagyobb a probléma az Egyesült Államokban, ahol a chips-üdítő-hamburger-fagylalt-csokoládé ördögi köréből nehezen tudnak kitörni a gyerekek, mert a szupermarketekben ezektől roskadnak a polcok, otthon pedig a hatalmas hűtőszekrények. A gyümölcsök és zöldségek közül általában azok adhatók el jól, amelyek nagyok és hibátlanok.

Ma még csak egy szűk kör lenne vevő a drágább bioélelmiszerekre, és általában a kevésbé mutatós és nem hizlaló ennivalókra, ám előbb-utóbb létfontosságú lesz az átállás, mert az elhízott gyermekekből kövér - és rövid életű - felnőttek lesznek, ami az Amerikai Egyesült Államok egyik legfőbb egészségügyi problémája.

Mi a helyzet Magyarországon? Jó kezdeményezésnek tekintendő, hogy az iskolai büfékből száműzni kívánja a kormány az édességet, chipset, és inkább a gyümölcs, illetve a tejtermékek fogyasztását kívánja előtérbe helyezni.
| elhízás, kalória, bioélelem
2005-07-06 09:18:34
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop