A zöldségekkel történő fehérjebevitel csökkenti a vérnyomást

A húst evők körében magasabb vérnyomásértékek figyelhetők meg, mint a vegetáriánusok között, írják egy tanulmány szerzői az Archives of Internal Medicine januári számában. Az INTERMAP vizsgálat, melyet négy országban, 17 különböző népességen végeztek, végeredménye az volt, hogy a sok zöldséget tartalmazó étrend az egészséges életmód része, és megelőzi a magas vérnyomás, és az azzal kapcsolatos betegségek fellépését.

zöldség, vérnyomás, vegetárius | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Seprődi, B.
A vizsgálat során 4680, 40-59 éves páciens vérnyomását mérték meg 4 vizit során összesen 8 alkalommal, és ekkor rögzítették az elmúlt 24 óra során fogyasztott ételeket is. A résztvevők beszámoltak a táplálék-kiegészítőkről is, és 24 órás gyűjtött vizeletmintát is adtak.

A bevitt növényi fehérjék mennyisége fordított összefüggést mutatott a vérnyomással, vagyis csökkentette a vérnyomás szintjét, az állati fehérjék esetében nem volt lényeges változás.

A teljes fehérjebevitel nem befolyásolta a vérnyomást egyik nemben sem. A táplálék aminosav-összetétele lényegesen különbözött a vegetáriánusok és az állati fehérjét is fogyasztók között.

Ez az összefüggés azonban további vizsgálatokat kíván, különös figyelemmel az egyes aminosavaknak a vérnyomásra gyakorolt hatására.

| zöldség, vérnyomás, vegetárius
2006-02-01 10:02:56

Web Design & Development Prowebshop