Főleg szüleinktől örököljük, szeretjük-e a húst vagy a halat

Brit kutatók megállapították, hogy ez a megállapítás elsősorban a fehérjedús ételekre vonatkozik, az, hogy kedveljük-e a főzelékféléket vagy az édességeket nem annyira örököltek, inkább attól függ, mit etetnek a gyerekkel.

étel, öröklődés | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A kutatók több mint 200, azonos nemű ikerpárral folytattak kísérletet, a résztvevők fele egypetéjű, másik fele kétpetéjű iker volt. Az egypetéjű ikreknek közös a teljes génállományuk, így annak összehasonlítása a nem egypetéjű ikrekéivel, hogy milyen ételt kedvelnek, rávilágít az örökölt és a környezeti befolyás közti különbségekre.

A kutatás vezetője szerint az még nem világos, hogy a környezeti tényezők miért tűnnek meghatározóbbnak a gyümölcsök, zöldségek és az édességek esetében. Egyik magyarázata lehet, hogy a húshoz és a halakhoz képest bővebb a választék, vagy könnyebben hozzáférhetők, gyakrabban vannak az asztalon.

A végső következtetés az, hogy bár vannak örökölt tényezők, a szülőknek nagy hatásuk van a gyermekeik táplálkozására, és a gyermekkori elhízás számos későbbi betegség forrása lehet, beleértve a rákot is.

BBC News
| étel, öröklődés
2006-06-16 23:36:23
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop