Hirdetés

Könnyű előételek

Saláták, pástétomok - az előétel nyitja az étkezést, előkészíti a gyomrot a további ételek befogadására. A következőkben néhány finom, egészséges előétel receptjét olvashatják, melyekkel vendégeit is meglepheti, de akár egy könnyű vacsorának is elkészíthetők...

recept, előétel, saláta |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(10):88-89   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Fitneszfalatkák

Hozzávalók: 10 dkg túró, 15 dkg friss sajt, 1 0 dkg feta sajt, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál vagdalt metélőhagyma, 1 db kisebb jégcsapretek, 1 2 dkg salátauborka, 1 0 szem paradicsom, 6 szem koktélparadicsom, 10 szem fekete olívabogyó, 6 db szardella, zsázsa, só, bors

A 2 szem paradicsomot egy pillanatra forró vízbe tesszük, héját lehúzzuk, magházát eltávolítjuk, és a húsát kis kockákra vágjuk.

A feta sajtot is kockákra vágjuk.

A salátauborkát megmossuk, hosszában félbevágjuk, magházát kanállal eltávolítjuk. A retket megmossuk, vékonyan meghámozzuk, 3 cm-es darabokra vágjuk, és belsejét kivájjuk. A maradék 8 szem paradicsom tetejét levágjuk, belsejét kiszedjük.

A túróból, friss sajtból, paradicsompüréből és a metélőhagymából sima masszát keverünk, hozzáadjuk a paradicsom- és a fetasajtkockákat, majd sóval, borssal fűszerezzük.

A masszával nyomózsák segítségével megtöltjük a kivájt paradicsomokat, salátauborkát, retket. A falatkákat olívával, szardellával, koktélparadicsommal díszítjük, és zsázsával megszórva tálaljuk.

Füstölt halas falatkák

Hozzávalók: 2 db kemény tojás, 6 szelet szendvicskenyér, 3 szelet füstölt lazac, néhány salátalevél, 4 evőkanál dijoni mustár, 25 dkg félbarna kenyér, 40 g fűszervaj, 20 dkg füstölt hal, 40 dkg füstölt makréla-filé, fél salátauborka, 1 dl tejszín, 1 evőkanál torma, 2 evőkanál vörös áfonya

A tojásokat meghámozzuk, felszeleteljük. A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd négy kört vágunk ki belőlük. A lazacszeleteket négyfelé vágjuk. A pirítóst megkenjük mustárral, ráhelyezünk egy-egy salátát, tojáskarikát, lazacot. A félbarna kenyeret kockákra vágjuk, és forró fűszervajon ropogósra pirítjuk. Felváltva nyársra húzzuk a kenyérkockákat, a füstölt halat. A makrélát darabokra vágjuk, az uborkát ferdén felszeleteljük. Az uborkára egy-egy darab makrélát teszünk. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük a felvert tejszínnel elkevert tormát, és ezzel, valamint vörös áfonyával díszítjük a makrélás falatkákat.

Svéd ízelítő

Hozzávalók: 2 db kemény tojás, 2 fej lilahagyma, 2 db ecetes uborka, 2 db alma, 7 kávéskanál fűszeres ecet, 1 evőkanál olaj, só, bors, cukor, 2 doboz heringfilé, baguette

A hagymát és az uborkát felszeleteljük, a megmosott almát négy részre vágjuk, magházát kivesszük, és vékonyan felszeleteljük. A tányér szélét körberakjuk a hagymával, almával és uborkával. Az ecetet elkeverjük az olajjal, a fűszerekkel, és rá csepegtetjük az előkészített hozzávalókra. Középre helyezzük a heringfilét. A tojások sárgáját összetörjük, és a halra szórjuk. A fehérjét más salátához használhatjuk fel. Meleg baguette illik hozzá. Az előételt természetesen friss uborkával és paradicsommal is készíthetjük.

Lazachab

Hozzávalók: 15 dkg mélyhűtött lazacfilé, 75 g tejszín, só, bors, citromlé, fél kávéskanál reszelt torma, 1 db kis cukkini, 2 fej gomba, 2 szelet kenyér, vaj

A lazacfilét apró kockákra vágjuk, és a tejszínnel összeturmixoljuk. 20 percre lehűtjük, majd újra összeturmixoljuk. Sóval, borssal, citromlével és tormával ízesítjük. A lazachabot csillagcsöves zsákba töltjük, és kis rózsákat nyomunk belőle egy tányérra. A cukkinit és a gombát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Vajjal megkent pirítóst kínálunk hozzá.

Ötlet: a félbevágott kemény tojásfehérjébe vagy kivájt uborkába töltve kiváló vendégváró ízelítő.
Fügés-mozzarellás saláta

Hozzávalók: 60 dkg mozzarella, 6 szem érett füge, 12 szelet lazacsonka, 80 ml olívaolaj, 3 evőkanál balzsamecet, 1-2 kávéskanál akácméz, 2 evőkanál narancslé, só, bors, 2 evőkanál pirított fenyőmag, friss kakukkfű

A mozzarellát lecsepegtetjük, és felszeleteljük. A fügét megmossuk, szárát eltávolítjuk, és négy részre vágjuk. A fügét, mozzarellát és a lazacsonkát egy tálon elrendezzük. A dresszing-hozzávalót elkeverjük, fűszerezzük, és meglocsoljuk vele a salátát. Fenyőmaggal és kakukkfűvel díszítve tálaljuk. Baguette illik hozzá.


Töltött avokádó salátaágyon

Hozzávalók: 35 dkg fehér spárga, só, bors, 2 evőkanál olaj, 15 dkg csirkemellfilé, 20 dkg gomba, 1 doboz mandarin-narancs konzerv, 1,5 dl joghurt, 50 g salátamajonéz, 1 kávéskanál cukor, 2 szem avokádó, 1 citrom leve, a tálaláshoz vegyes zöldsaláta

A spárgát meghámozzuk, fás végét levágjuk, és 3 cm-es darabokra vágva forrásban levő sós vízben 8-10 percig főzzük. Az olajban aranybarnára sütjük a kis kockákra vágott húst. Sóval, borssal fűszerezzük, és kihűtjük. A gombát vékonyan felszeleteljük. A narancs-mandarin konzervet lecsepegtetjük, levét felfogjuk. 2 evőkanál levét a joghurttal és a majonézzel elkeverjük. Sóval, cukorral, borssal ízesítjük. Az elkészített saláta-alapanyagokat elkeverjük a joghurtmártásban.

Az avokádót hosszában kettévágjuk, magját eltávolítjuk. Meglocsoljuk citromlével, és beletöltjük a salátát. A vegyes zöldsalátákat elrendezzük egy tálon, erre helyezzük a töltött avokádókat. Jól illik hozzá a friss baguette.

Őszi saláta sült kecskesajttal

Hozzávalók: 2 db körte gerezdekre vágva, 1 db mogyoró nagyságú gyömbér felszeletelve, 2 szem szegfűbors, 2 dl körtelé, néhány salátalevél, 50 g vegyes csíra, fél csokor zsázsa, 4 szelet kecskesajt, 2 evőkanál hidegen préselt repceolaj, só, bors, 2 evőkanál méz, fél csokor vagdalt kakukkfű, 50 g durvára vágott dió, bors

A körtét, gyömbért és a szegfűborsot a körtelében felforraljuk, és 5 percig pároljuk. A körtét ezután kivesszük, lecsepegtetjük.

A salátaleveleket darabokra tépkedjük. A csírákat megmossuk, és a vagdalt zsázsával együtt a körtéhez adjuk. Az olajat elkeverjük a körtelével, sózzuk, borsozzuk, és ezzel a dresszinggel keverjük el a salátát. A sajtokat előmelegített sütőben 180 °C-on 5 percig sütjük. Rátesszük a salátára, meglocsoljuk mézzel. Kakukkfűvel, dióval és borssal megszórva tálaljuk.

Főtt tojás tormakrémes zöldséggel

Hozzávalók: 4 db kemény tojás, fél zellerszár, 2 db kisebb sárgarépa, só, fehér bors, 1 fej vöröshagyma, fél-fél csokor kapor és petrezselyem, 25 dkg sovány túró, 1 dl tejszín, 1 dl tej, 2-3 evőkanál reszelt torma

A megtisztított zellert és sárgarépát felszeleteljük, és forrásban levő sós vízben 3-4 percig főzzük. Lecsepegtetjük, és kihűtjük. A hagymát kis kockákra vágjuk, a fűszereket megmossuk, és apróra vagdaljuk. A túrót a tejszínnel, a tejjel, a tormával, hagymával és a fűszerekkel simára keverjük. Sóval, borssal fűszerezzük.

A zöldségeket egy-egy tálra tesszük, erre kerül adagonként egy-egy félbevágott kemény tojás. Leöntjük a tormakrémmel, és megszórjuk a maradék vagdalt zöldfűszerekkel.

Jeni Zsuzsanna
recept, előétel, saláta

2006-09-25 22:22:26

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop